
I förra veckan meddelade Riksbanken att de inte kommer att höja reporäntan, däremot räknar de med en höjning i december som tar upp räntan från -0,25% till 0%. De har också ändrat den så kallade räntebanan. Man kan säga att räntebanan är en kvalificerad gissning på hur räntan kommer att utvecklas den kommande tiden. Den nya räntebanan gissar att reporäntan inte kommer att stiga lika snabbt och mycket som man tidigare har trott.
Reporäntan eller styrränta som den också kallas används bland annat för att stimulera eller bromsa tillväxten i landet. Målet med reporäntan just nu verkar vara att komma ifrån negativ ränta och sedan ligga kvar med noll procent under en lång tid framöver. Som bostadsägare med bolån så är det bra med stabilitet och tydlighet. För säljare och köpare är det bra att veta lite mer vad de har att förvänta sig under kommande år. Förändringar i reporäntan kan påverka bolåneräntorna som i sin tur kan påverka priserna på bostäder till salu. Att reporäntan är låg eller på minus har tidigare betytt att även bolåneräntorna varit låga. Om reporäntan fortsättningsvis hålls låg så är det troligt att även bolåneräntorna fortsätter att vara låga.

Nu börjar bankerna även sänka kalkylräntan
För ett par veckor sedan sänkte två banker kalkylräntan från 7,5 procent till 6,5 procent. Kalkylräntan är den högsta ränta som bankerna räknar med att du måste klara för att få ta bolån. Bankerna väljer själva vilken kalkylränta de vill räkna på och det kan därför skilja sig åt mellan olika banker. Därför kan det vara bra att ta lånelöften från flera olika banker då beskeden kan skilja sig åt.
Så även om den vanliga räntan är runt 1,5% idag så räknar de flesta bankerna med att du ska kunna klara 7,5% ränta för att det ska finnas god marginal om räntorna börjar stiga. Bankerna använder kalkylräntan i sin “kvar-att-leva-på”-kalkyl där de räknar ut hur mycket en person kan låna och ändå ha pengar kvar att leva på. Att bankerna nu börjar sänka kalkylräntan kan betyda att de räknar med att räntan kommer ligga kvar på låga nivåer ett tag framöver.
För unga personer eller de som ska kliva in i bostadsmarknaden spelar den här sänkningen roll. Den nuvarande kombinationen av bolånetak (du får låna max 85% av bostadens värde), amorteringskrav och kalkylräntor gör det svårt för många att komma in på bostadsmarknaden. En sänkt kalkylränta gör att det blir möjligt att låna lite till. Idag får många unga personer istället ta blancolån utöver bolånet för att kunna köpa en bostad. Tänk på att räkna ordentligt på hur din ekonomi ser ut om du funderar på att låna pengar till ett bostadsköp och jämför gärna flera banker med varandra för att hitta bästa räntan eller bästa banken för dig.