Skip to content

Så mycket kostar en lägenhet vid din tunnelbanestation 2023

Karin Grundeus

Varje år kartlägger vi på Booli hur mycket en lägenhet kostar vid varje tunnelbanestation i Stockholm, och presenterar i den klassiska tunnelbanekartan. Som du säkert vet har priserna i år minskat mot tidigare – men hur mycket? Finns det områden där prisnivåerna istället gått upp? Och hur mycket kostar egentligen en lägenhet i genomsnitt vid din station? Nu kan du se årets snittpriser och var du får mest kvadratmeter för pengarna.

Bostadspriserna har generellt gått ner i Sverige under året, och Stockholm är inget undantag. Vid de allra flesta stationerna har det genomsnittliga kvadratmeterpriset alltså minskat mot fjolårets kartläggning. I genomsnitt med 6,7 procent.

Generellt har bra lägenheter i bra lägen klarat sig bättre, men enligt vår kartläggning har priserna minskat kraftigt vid flera dyrare hållplatser. De tre stationer där lägenhetspriserna har minskat mest under de senaste 12 månaderna är Hötorget (-13%), Skarpnäck (-12%) och Slussen (-11%). 

Hur priserna har förändrats över tid

Förorter mer attraktivt

Där kvadratmeterpriserna tvärtom har ökat är stationer som ligger längre ut längs linjerna – Johannelund (+7%), Tallkrogen (+2%), Fittja (+1%) och Masmo (+1%). Även Hökarängen och Rågsved har klarat prisnedgången bra där det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger kvar på samma nivå som fjolåret. Att priserna gått upp långt utanför tullarna sticker ut mot tidigare år.

Varför är det så?

Det är svårt att svara på varför kvadratmeterpriserna har ökat vid specifika stationer. Men en generell förklaring kan vara att av de som går i flyttankar letar sig fler ut från centrala Stockholm för att hitta en mer prisvärd bostad. Dvs, även om bostadspriserna backat på de dyra gatorna så har hushållens totala kostnader ökat. Det gör att områden längre ut på linjerna blir mer attraktiva – lägre kvadratmeterpriser, närhet till naturen och samtidigt en smidig tunnelbaneresa in till stan.

Skiljer 134 000 kr/kvm mellan den dyraste och billigaste stationen

Allra mest kostar en lägenhet runt Kungsträdgården med 156 892 kronor per kvadratmeter. Stationen har hållit sig högst upp i listan nästan varje år med tanke på de exklusiva våningarna runt Strandvägen och Östermalm.

Mest kvadratmeter för pengarna får du i andra änden av den blåa linjen, Tensta, där en lägenhet i genomsnitt kostar 22 538 kronor per kvadratmeter. En tunnelbaneresa mellan hållplatserna tar 20 minuter, men det skiljer alltså hela 134 000 kronor per kvadratmeter för den som ska köpa lägenhet. 

📈 Tre dyraste stationerna

PlaceringTunnelbanestationKr/kvm
1Kungsträdgården156 892
2Östermalmstorg131 947
3Karlaplan125 920

📉 Tre billigaste stationerna

PlaceringTunnelbanestationKr/kvm
1Tensta22 538
2Hallunda26 234
3Vårberg27 261

Klicka på bilden för att zooma in 👇

Statistiken baseras på bostadsrätter där Booli har ett insamlat slutpris under perioden 2022-08-16 till 2023-08-16. Nyproduktion är exkluderat. Ängbyplan, Fittja och Hjulsta saknar pris. Det beror på att Booli inte har fått in något slutpris vid stationerna under perioden, troligtvis finns det mer hyresrätter eller villor i dessa områden.