Skip to content

Behöver du konkreta tips för ditt hemmaprojekt? Här är produkten för dig.

Booli

Är du hemmasnickare med en massa idéer och projekt på gång, eller behöver ni ta tag i en renovering hemma? Att få råd och hjälp från en expert inom 24 timmar kan låta som en dröm, men för dig som har huset eller fritidshuset försäkrat hos If ingår byggrådgivning utan extra kostnad.  

Behövs bygglov? Påverkar mina förändringar ventilationen, och hur kan jag förebygga översvämning i källaren när regnet öser ner? När du har bestämt dig för att sätta igång med ett hemmaprojekt är det vanligt att frågorna är fler än svaren. Med Ifs Byggrådgivning får du prata med en expert från Anticimex inom 24 timmar. Då kan du känna dig trygg både inför – och under ditt byggprojekt. 

– Du kan bland annat få hjälp med allt från materialval till vad som kan vara bra att tänka på när du ska anlita hantverkare samt vad vilka byggnormer, lagar och regler som gäller, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If. 

Du får också tips och råd hur du kan förebygga en skada, och rådgivning kring energiförbrukning, till exempel vad du ska tänka på om du vill installera solceller.

– Med byggrådgivningen kan vi hjälpa till att säkerställa att dina hemmaprojekt blir hållbara i dubbel bemärkelse. Det handlar både om att det du bygger ska vara beständigt, men också hållbart ur ett miljöperspektiv. Därför ingår byggrådgivning i våra villa– och fritidshusförsäkringar, säger hon. 

Prata med ditt försäkringsbolag

Kom ihåg att din försäkring kan påverkas när du bygger om, eller bygger nytt. Därför ska du alltid ska prata med ditt försäkringsbolag innan du sätter i gång. Då kan försäkringen gälla även under själva byggtiden. Bygger du ett uterum, växthus eller friggebod behöver du lägga till dem som extra byggnader i din försäkring. 

– Tänk också på att de flesta jobb som rör el och VVS ska utföras av en fackman. Om en skada inträffar där jobbet inte är utfört fackmannamässigt riskerar du att inte få ersättning, säger Jenny Rudslätt. 

Lär känna ditt hus med Huskollen

Huskollen ingår utan extra kostnad i Ifs Stora Villaförsäkring. Med Huskollen går du och en besiktningstekniker från Anticimex igenom huset, både in- och utvändigt. Tillsammans gör ni en noga koll för att upptäcka skador och brister, till exempel om det finns risk för vattenläckor i badrum och andra våtutrymmen och att fasad och tak ser okej ut. Ni kollar också brandsäkerhet och om det finns risk för inbrott. Efter genomgången får du en rapport med skadeförebyggande tips anpassade till ditt hus. 

– Huskollen kan ge en bra insikt i hur ditt hem egentligen mår. Vi hjälper dig också att hitta ställen där det finns risk för kommande skador. Då kan du i god tid åtgärda problemen – och inte behöva råka ut för obehagliga överraskningar i framtiden, säger Maria Backman, besiktningstekniker på Anticimex i Östra Götaland.

Om If Skadeförsäkring 

If är Nordens största försäkringsbolag med cirka 3,9 miljoner kunder och runt 7300 anställda. Snabb skadehantering, personlig service och att kunna erbjuda marknadens bästa försäkringslösningar för både privatpersoner och företag är starka ledord för If.