Skip to content

Slutpriser – hitta sålda hus och se lagfart på Booli

Josephine Linghammar

Lagfart på Booli

När du köper hus (fastighet) i Sverige behöver du ansöka om lagfart. I lagfarten finns information om vem som äger en fastighet, vad köpeskillingen är, alltså det du har betalat för fastigheten, samt hur köpet har gått till.

Vad är en lagfart?

Inom 3 månader från det att du har förvärvat (köpt/fått/ärvt) en fastighet måste du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Om du har köpt en fastighet ska du även betala stämpelskatt, vilket ofta kallas för lagfartsavgift. Skatten är 1,5% av köpeskillingen, alltså det du betalat för fastigheten. Har du köpt ett dyrt hus så kan skatten bli ganska hög, så kom ihåg att räkna på vad det kommer att kosta för dig innan du köper ett hus. Tänk även på att det kan tillkomma kostnader för pantbrev.

Vad är slutpriser bra till?

I lagfarten finns information om vad fastigheten såldes för. Dessa uppgifter köper vi in från Lantmäteriet och publicerar under Slutpriser. Slutpriser gör det möjligt att för vem som helst se vilket pris en köpare har betalat för en bostad! Det är en bra hjälp för både köpare och säljare för att skapa sig mer kunskap om hur marknaden ser ut i ett visst område. Slutpriser kan du använda även om du inte just nu ska köpa eller sälja bostad utan bara är nyfiken på vilket pris grannen fick betala för sin bostad.

För att se vilket pris en bostad har sålts för söker du Slutpriser på Booli. Skriv in gatan eller området du är intresserad av, välj slutpriser istället för till salu och klicka sedan på sök. Vill du få e-post varje gång en försäljning har skett klickar du på knappen Bevaka sökning, det gör det enkelt att hålla koll på vad husen på din gata säljs för!

Lagfart – Hur fungerar det? 

Vi får in en ändrad lagfart från Lantmäteriet. Denna information matchar vi med informationen vi redan har hämtat från mäklaren och publicerar den på Booli. På så sätt kan vi visa vad priset blev för bostaden. Dessutom kan vi i de flesta fall också visa med en pil om budgivningen gått upp eller ner utifrån utropspriset.

När publicerar Booli slutpriset/lagfarten? 

Uppgifterna levereras till Booli samma dag eller upp till 6 månader efter försäljningen (i medel 3 månader), i enstaka fall kan det dröja längre. Registret för lagfarter sträcker sig bakåt i tiden till 2008. Booli visar slutpriser baserade på lagfarter, inrapporterade slutpriser från mäklarna samt sista budet i budgivningen. Kommer slutpriset direkt från mäklaren eller budgivningen ser du ofta slutpriset samma dag som annonsen plockas bort.

Ta reda på värdet på din bostad

På Booli kan du även ta reda på värdet på din bostad innan du ska sälja. Gör en värdering här. Vi kan även hjälpa dig att jämföra och hitta mäklare med hjälp av vår systersajt Hittamäklare.

Lantmäteriet

Vill du veta mer kring lagfarter besök statliga Lantmäteriet.