Skip to content

Här är bästa tipsen för en lyckad flytt  

Booli

flytta

Att flytta kan vara både kul och pirrigt, men också stressande med mycket att hålla reda på. Här bjuder Nordens största försäkringsbolag på flera smarta tips och råd så att du kan känna dig väl förberedd när flyttlasset går.

Glöm inte att teckna en försäkring för din nya bostad så fort du blir ägare till den, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Att flytta till ny bostad kan ta tid. Börja tidigt med att planera flytten så blir det mindre stressigt. Att ha koll på vad som ska göras hjälper också. 

Rensa bland dina saker och packa smart 

En flytt är ett ypperligt tillfälle att skänka bort eller sälja saker du inte längre behöver. Fråga dig själv om du verkligen måste ha med dig allt som du sparat i förråd och källare eller om du kan göra en rensning. 

Fundera sedan på i vilken ordning du ska packa dina saker. Ta saker du inte använder så ofta först. Ett tips är att märka flyttkartongerna med nummer och göra en lista där du skriver vad som finns i respektive låda och i vilket rum den ska packas upp.

Planera flyttdagen

Om du genomför flytten på egen hand eller tillsammans med vänner är det bra att ha en plan för dagen. Se till att det finns toapapper, tvål, handduk och tillräckligt med belysning på båda ställena under hela flytten. Planera in lunch- och middagspauser och se till att det finns fika och snacks, så kan alla hålla humöret uppe. Kolla också om du kan ta flyttledigt från ditt jobb om du flyttar en vardag.

Flytta abonnemang och försäkringar

Glöm inte att göra en adressändring och att flytta alla abonnemang, som el och bredband till den nya adressen. Du behöver även ändra din hemförsäkring så att den passar ditt nya boende.

– Om du har hemförsäkring för både den nya och gamla bostaden hos oss på If, gäller försäkringen för dina personliga saker på båda adresserna under 45 dagar. Däremot inte för själva bostaden. Därför är det viktigt att du tecknar en försäkring för din nya bostad direkt när du blir ägare till den, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Under själva flytten gäller hemförsäkringen för brand, stöld och skadegörelse eller om det inträffar en trafikolycka och flyttlasset blir skadat. Tänk på att lägga dina värdesaker i en särskild väska som du alltid bär med dig. Din hemförsäkring gäller inte om stöldbegärliga saker stjäls ur din bil.

Den viktiga livförsäkringen

Att flytta ihop och skapa ett nytt gemensamt hem ska såklart förknippas med känslor av glädje, spänning och hopp om ett långt, lyckligt liv. Men om du delar ditt bolån eller har barn med någon är varsin livförsäkring extra värdefull. 

– Livförsäkringen hjälper familjen att klara ekonomin om någon av er inte skulle finnas kvar. Du kan tänka att försäkringsbeloppet ska täcka halva bolånet, men lite extra pengar kan också vara ett skönt stöd för att få vardagen att fungera i en jobbig tid, säger Jenny Rudslätt. 

Om If Skadeförsäkring

If är Nordens största försäkringsbolag med cirka 3,9 miljoner kunder och runt 7300 anställda. Snabb skadehantering, personlig service och att kunna erbjuda marknadens bästa försäkringslösningar för både privatpersoner och företag är starka ledord för If.