Skip to content

De fyra vanligaste misstagen när du ska välja mäklare

Michaela Stany

Att välja en mäklare kan kännas klurigt. Planerar du dessutom att sälja på en bostadsmarknad som den senaste tiden bromsat in är det kanske extra viktigt att jämföra och göra ett välgrundat val. Men hur ska man tänka då? Här guidar vi dig med en lista över vanliga fallgropar – och hur du undviker dem för att få en lyckad affär!

1. Du låser dig vid den första du träffar

Att sälja sin bostad kan påverka en känslomässigt samtidigt som det engagerar ekonomiskt. Det är i situationen lätt hänt att låsa sig vid den mäklare som först kommer till ens hem och gör ett gott intryck – men här gäller det att inte känna sig för stressad eller pressad. Mäklare är vana vid att deras kunder träffar flera inför en försäljning och deras jobb är att förklara varför du ska välja just dem. Träffa flera och jämför de olika, ingen tar illa upp! 

2. Du väljer en byrå istället för en mäklare

Då det finns 7000 registrerade fastighetsmäklare i Sverige kan det kännas lockande att snäva av urvalet och istället välja en mäklarbyrå man känner till. Men tänk på att det är en enskild mäklare som ska sköta din försäljning. Mäklare byter arbetsgivare mellan olika byråer, och det är inte säkert att arbetssättet som kommer med en viss byrå är det som passar dig bäst. Här kan tjänsten Hittamäklare istället hjälpa dig genom att utgå ifrån din unika försäljning och ge dig ett oberoende urval av mäklare som passar just den. 

Tips köpa hus

3. Du väljer den med lägst arvode

Eftersom mäklare sätter sina egna priser för varje enskilt uppdrag kan arvodet skilja mellan mäklare på samma byrå och till och med på samma kontor. Ofta varierar arvodet bland annat beroende på mäklarens erfarenhet och vilken typ av objekt som ska säljas. (Läs mer om arvoden hos Hittamäklare) Visst kan det vara lockande att välja den mäklare som tar lägst betalt? Men här gäller det att ha koll på vad som ingår i den enskilda mäklarens uppdrag och vilka tjänster som man betalar för. När ni förhandlar om ersättningen för att sälja din bostad så finns det ofta rörliga delar som kan plockas bort eller läggas till, och på en trög bostadsmarknad kan det vara dumt att välja bort delar som skulle hjälpa din försäljning eller ge dig ett högre slutpris. 

4. Du väljer någon du gillar, men som inte har koll på ditt område

Mäklare är bra på olika saker. Ofta är man specialiserad på områden och vissa typer av objekt. Utöver att personkemin ska stämma så är det därför viktigt att ta del av vad mäklaren sålt tidigare och att läsa omdömen från tidigare kunder. Detta är information du kan hitta hos Hittamäklare. Tänk på att en rekommendation från någon som sålt i ditt område väger tyngre än en rekommendation från en kompis som sålde sin bostad på andra sidan stan.

Ta hjälp för att hitta rätt

Hittamäklare är tillsammans med Booli en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för att köpa, sälja eller bo. Och något som är tryggt och enkelt för dig som letar mäklare är att låta oss hjälpa dig. Precis så här enkelt är det:

  1. Du registrerar din bostad i form av en kort beskrivning på hittamäklare.se
  2. Vi tar fram ett urval utifrån ditt objekt. Mäklarna ringer upp dig och presenterar sig.
  3. Jämför de olika mäklarna i lugn och ro, träffa ett par och välj den bästa för dig.