Om Booli & GDPR

Den 25:e maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen (GDPR) gälla, vilken ersätter den tidigare svenska personuppgiftslagen (PuL). Förordningen syftar till att förbättra skyddet för den enskilda individen vid behandling av personuppgifter.

På Booli har vi alltid tyckt att öppen data och transparens är något bra, vi tror att det gör bostadsmarknaden bättre. Ditt bidrag är viktigt för att vi ska nå dit, och vi vill att du ska känna dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter och din data. Vi tror att GDPR hjälper oss med detta genom att förtydliga hur vi samlar in, behandlar och delar med oss av den data vi hanterar.

Vad innebär GDPR?

Förordningen innehåller bland annat regler med grundläggande principer för behandling av personuppgifter och anger förutsättningar för att behandlingar ska vara lagliga. På Booli betyder det bland annat att du får mer kontroll över din data, att du kan exportera din data och radera dina användargenererade uppgifter.


För att vi ska kunna leva upp till de nya kraven har vi gjort några förändringar och förtydliganden i vår tjänst och i våra villkor:

Uppdaterade användarvillkor

För att du ska kunna fortsätta använda Booli som inloggad användare efter den 25:e maj 2018 behöver du godkänna våra nya användarvillkor. Det behöver du göra nästa gång du loggar in, annars kommer du inte kunna fortsätta att använda Booli.se i inloggat läge. Logga in här och acceptera de nya villkoren. Ändringarna i användarvillkoren utgörs till stor del av att du får mer information, bland annat om vad du har för rättigheter enligt GDPR.

Logga in här och acceptera de nya villkoren


Ny integritetspolicy

Vi bryr oss om din personliga integritet. Vår integritetspolicy beskriver dina rättigheter och förklarar hur vi samlar in och använder dina personuppgifter.

Läs den nya integritetspolicyn


Skillnad i hur värdeindikationerna presenteras

Värdeindikationen är en omtyckt funktion på Booli och har hjälpt våra användare att följa värdeutvecklingen över tid. Eftersom våra värdeindikationer endast är statistiska bygger de på ett antal parametrar vi vet om bostaden. Den informationen kommer från Lantmäteriet och omfattar bl.a. storlek, bostadstyp och tomtarea. Tidigare har du som användare själv kunnat fylla i med ytterligare information om bostaden, vilket har gjort att vi fått en ännu mer detaljerad grund till värdeindikationerna.

I och med att GDPR träder i kraft sker en förändring i presentationen av våra värdeindikationer. Indikationen för din bostad kan därmed skilja sig på sajten och i värderingsmejlet. Som användare kommer du precis som tidigare att kunna göra en förbättrad värdeindikation och få ett uppdaterat värde skickat via mejl. Skillnaden mot innan är att den data du kompletterar med tillhör dig och endast kommer att kunna ses och användas av dig. Det innebär alltså att det i dessa fall kommer finnas två värdeindikationer, en “Booli-genererad” på sajten och en “personlig” som kommer skickas ut via mejl.

Värdera en bostad


Förtydligande kring utgivaransvar

Booli.se är en grundlagskyddad databas. Det innebär att sajten har utgivningsbevis från Myndigheten för press, radio och tv och skyddas därigenom av yttrandefrihetsgrundlagen. Majoriteten av den data vi samlar in och publicerar innefattas därmed inte av GDPR.

De delar som omfattas av utgivaransvar på Booli.se är:

  • Bostadsuppgifter (adress, position, fastighetsbeteckning, lägenhetsnummer mm)
  • Försäljningsuppgifter (priser, datum, statistik mm)
  • Mäklarnamn

Vissa delar av informationen som finns på Booli.se är tillagt av användare. En del av den informationen granskas av Booli och skyddas därmed av grundlagsskyddet.

Den information som är genererad av användare och inte granskas av Booli är uppmärkt så att det framgår vilken som är källan, och skyddas inte av grundlagsskyddet.

Läs mer om Boolis utgivaransvar


Vanliga frågor kring personuppgifter på Booli

På våra supportsidor hittar du svar på den vanligaste frågorna kring personuppgifter på Booli.se samt andra vanliga frågor.

Till supportsidorna