Skip to content

Tips för att höja värdet på din bostad

Karin Grundeus

höja värdet

Det finns många saker som påverkar en bostads värde. Som bostadsägare kan det också vara svårt att veta vad som egentligen höjer värdet, och vad som inte brukar vara värt besväret. De allra flesta köper en bostad för att bo i och därför är det såklart viktigt att trivas så länge man bor. Men det kan också vara skönt att hålla koll på vilka förändringar som generellt brukar höja värdet på bostäder. Här går vi igenom några av dem. 

Det är viktigt att komma ihåg att det är en skillnad mellan vad en mäklare, bank eller Booli värderar en bostad till, och vad det faktiska slutpriset skulle bli vid en försäljning. Det är alltid marknaden som styr vad en bostad säljs för och därigenom även värdet på bostaden. 

Med det sagt kan det vara skönt att hålla koll på vad sin bostad är värderad till under tiden man bor. Det kan också vara skönt att veta vad som styr en värdering och vad man som ägare själv kan påverka.

En bostads värde påverkas av en mängd olika saker – vissa större än andra. En grundläggande faktor är hur stort utbudet och efterfrågan är på bostadsmarknaden. Ju högre efterfrågan är och färre bostäder som ligger ute, desto högre värderas bostäderna.

Om du ska köpa en bostadsrätt påverkar även föreningens ekonomi och stabilitet värdet på lägenheterna. Andra saker som också spelar in är bostadens läge och områdets utveckling, vilket är svårare för dig som ägare att påverka. 

Tips som kan höja värdet 

Men vad kan du som bostadsägare då påverka? Det finns en hel del saker som historiskt har höjt värdet på bostäder. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något som gäller för exakt alla bostäder i exakt alla områden. I slutändan är det upp till säljaren att avgöra hur mycket den specifika bostaden är värd att betala för. Men här finns saker som brukar påverka värdet positivt. Här är några av de tipsen:

🚪 Fler rum

Att exempelvis göra om en tvåa till en trea brukar höja lägenhetens värdering, men det är såklart inte alla som har möjlighet att trolla fram ett nytt rum i sin bostad. Däremot kanske det går att sätta upp en vägg som delar av eller göra om ett förråd till ett kontor. Om du på ett smart sätt kan skapa möjligheter till fler platser i din bostad brukar det ha en positiv påverkan på värdet. 

En balkong

Något som garanterat höjer värdet på en lägenhet är balkongen. Vår analys visar att en balkong höjer värderingen på en lägenhet med 1,9%. Ligger balkongen dessutom i söderläge är ökningen i snitt 2,1%.

Det här är såklart dyrare och svårare att påverka själv, men kan vara värt att fundera över. Lyft frågan med din förening och kolla upp hur intresset ser ut för andra grannar att investera i balkong. Till skillnad från renoveringar som ofta skiljer sig i smak från person till person, är en balkong en säker investering och något de allra flesta vill ha. 

🛠 Renovera smakfullt

Det här är kanske det mest uttjatade tipset när det kommer till renoveringar – men oj så effektivt. Lägg inte pengar på att renovera i en extrem stil om du har som syfte att öka värdet på bostaden. Det spelar ingen roll hur mycket du har renoverat ett kök ifall köparen ändå kommer vilja lägga pengar på att byta ut det.

Ett tips är att iallafall använda mer neutrala färger på ställen där det är dyrt och krångligt att renovera om, som exempelvis i ett kök. En annan sak som generellt brukar höja värdet är att renovera i samma stil som bostadens stil och byggår – åtminstone inte göra motsatsen.

🌳 Ge kärlek åt trädgården

Som villaägare kan man med relativt små medel få en trädgård att gå från en gräsplätt till att bli en oas som de flesta husletare drömmer om. När du väl ska sälja – glöm inte att ta bilder på trädgården under sommartid så att spekulanter kan se den fulla potentialen.

Vi kan också se att investeringar som pool höjer värdet på huset. Skillnaden mellan ett hus med pool och ett hus utan pool är i snitt 3,45 procent eller 249 000 kronor beroende på var i landet man bor.

⚖️ Jämnt skick i bostaden

Försök se till att de flesta rum håller ungefär samma standard. Om köket är i renoveringsbehov spelar det inte lika stor roll att vardagsrummet är i toppskick. Många föredrar att inte behöva lägga pengar på en större renovering, och istället lägga pengarna i budgivningen.

Skulle det vara ett relativt dåligt skick i bostaden kan det tvärtom vara smart att inte rusta upp vissa delar innan försäljningen. Välj att istället sälja bostaden om ett renoveringsobjekt – det finns många som lockas av dem!

🗄 Mer förvaring

Smart förvaring är något de allra flesta uppskattar i en bostad. Om det inte finns bra förvaringsmöjligheter kan det vara smart att platsbygga exempelvis en hallmöbel eller garderob i sovrummet. Om inte annat köpa förvaringsmöbler som gör det tydligt för framtida köpare att plats finns.

🛑 Åtgärda uppenbara fel

Fixa till det där flagnande taket eller fläkten som inte fungerar. Det är inte värt att en sån sak ska dra ner helhetsintrycket och värdet på bostaden. Ifall grunden i en bostad är bra brukar många kunna se förbi ytskikt som mer handlar om tycke och smak. 

💬 Fråga en kunnig mäklare

Det här är det sista men kanske viktigaste tipset. Mäklare har bäst fingertoppskänsla för vad som brukar höja värdet på bostäder i ditt område, och vad som inte brukar göra det. Be en mäklare komma hem till dig och gör en individuell värdering så får du reda på hur du kan höja värderingen på bostaden. Här kan du hitta aktiva mäklare i ditt område.

Värderingsexperten på Booli svarar 

På Booli kan du göra en statistisk värdering av din eller någon annans bostad. Idag har över 600 000 personer gjort över 1 000 000 värderingar vilket gör den till den största digitala värderingstjänsten i Sverige. 

Vi har frågat Christopher, som jobbar med det system som tar fram Boolis värderingar, vad som höjer värdet på en bostad:

“Vi kan i våra analyser se att man i de flesta fall får tillbaka sina investeringar när man säljer. Så länge det inte rör sig om lyxrenoveringar. Att renovera ett kök eller ett badrum är en säker investering. Ett kök kan till och med ge tillbaka mer om det görs på ett smart sätt. Vi har också sett att bostadsköpare gärna betalar extra för exempelvis energiinvesteringar eller en pool. En bergvärmepump höjer värdet på huset i ungefär samma storleksordning som investeringskostnaden. Samtidigt så återbetalar den sig genom att minska elförbrukningen vilket gör det till en extra förmånlig investering.”

Christopher Madsen, utvecklare och analytiker på Booli.