• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Boolibloggen

  • Till Booli.se
  • Bostadsmarknad
  • Nytt på Booli.se
  • Tech
  • Inspiration
  • Om Bloggen

Så dyra är lägenheterna vid din tunnelbanestation

03 december 2020 av Karin Grundeus

En länk till kartan finns längst ner i inlägget.

Idag är det enkelt att ta reda på vad ens granne sålde sin bostad för. Men vad kostar egentligen en lägenhet i snitt kring din närmsta tunnelbanestation? Hur mycket skiljer sig prisnivåerna åt längs linjerna? Och var får man mest kvadratmeter för pengarna? Idag släpper vi Tunnelbanekartan 2020 där du får svar!

För femte året i rad har vi på Booli tagit fram en tunnelbanekarta för Stockholm där vi har kartlagt snittpriset för lägenheter vid varje station under de senaste 12 månaderna. I år har snittpriserna generellt ökat med 8% jämfört med förra årets tunnelbanekarta. Det som sticker ut är att vid hela nio stationer i Stockholms innerstad kostar en lägenhet över 100 000 kronor per kvadratmeter. Av dessa nio stationer är fem nytillkomna.

Likt tidigare års kartläggningar ligger Kungsträdgården i topp, med ett snittpris på 133 104 kronor/kvm. Förklaringen till det är att tunnelbanestationen ligger närmast Strandvägen – en av Stockholms dyraste gator. Nytt för i år är att flera nya stationer klättrar upp över 100 000 kr/kvm-strecket. Däribland Rådmansgatan, Tekniska Högskolan, S:t Eriksplan och Odenplan.

Det har varit ett högt tryck på bostadsmarknaden i Stockholm under året och prisnivåerna har generellt stigit mot föregående år. Större objekt på bra lägen har gått bra under året och därför är det inte förvånande att det är just de här stationerna som har hamnat över 100 000-strecket, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli. 

Mest kvadratmeter för pengarna

Liksom tidigare år går en tydlig gräns runt tullarna där priserna utanför är betydligt lägre än innanför tullarna. Vill man göra ett klipp sett till kvadratmeterpris och närhet till innerstan ligger Västra skogen bra till. Där kostar en lägenhet i snitt 56 864 kronor per kvadrat och tunnelbanestationen ligger direkt efter Stadshagen – som är innanför tullarna. 

Västra skogen ligger bara fyra stationer från T-Centralen, vilket ger en restid med tunnelbana på ungefär sex minuter in till Stockholms centrum. Jämför man närhet till stan och kvadratmeterpris med andra liknande stationer så har Västra Skogen lägst kvadratmeterpriser, säger Karin Grundeus. 

Mest kvadratmeter för pengarna får man i Tensta där en lägenhet i snitt kostar 23 643 kr/kvm. Generellt blir det billigare ju längre ut på tunnelbanelinjerna man köper lägenhet, men det finns flera undantag. Liljeholmen och Enskede gård är exempel på stationer där stationen efter har ett högre kvadratmeterpris.

3 dyraste stationerna

TunnelbanestationKr/kvm
1. Kungsträdgården133 104
2. Östermalmstorg 118 688
3. Stadion112 963

3 billigaste stationerna

TunnelbanestationKr/kvm
1. Tensta 23 643
2. Norsborg  27 693
3. Hallunda 27 964
Till Tunnelbanekartan 2020

Till Tunnelbanekartan 2019

Statistiken för årets tunnelbanekarta gäller bostadsrätter där Booli har ett insamlat slutpris under perioden 1 dec 2019 till 30 nov 2020. Nyproduktion är exkluderat. Även stationer med få försäljningar finns med, i dessa fall blir snittpriset mer osäkert.

Filed Under: Bostadsmarknad, Nytt på Booli.se

Allt hetare budgivningar

28 oktober 2020 av Josephine

Lånelöfte

Det är fler som vittnar om att budgivningar på småhus drar iväg i allt snabbare takt. Och att det är fart på landets budgivningar visar även våra siffror. Vi har valt att titta lite närmare på hur just budgivningarna har utvecklats under året.

I början på året hade både lägenheter och småhus en stark utveckling. Budgivningarna sköt i taket och slutpriset började för lägenheter att nå uppåt 10 % över utropspriset. Småhus låg på en mer blygsam nivå där budgivningarna ökade priserna med runt 6-7 %.

Under några av de turbulenta veckorna under våren tog bostadsmarknaden en paus innan den sedan drog igång med full kraft, vilket säkert fler av er upplevt eller läst om.

– Att vara med i en budgivning som drar iväg mycket kan vara påfrestande, speciellt om man har förälskat sig i huset bostaden. Att känna till statistiken och vara förberedd på att slutpriset förmodligen kommer att landa en bra bit över utropspriset kan vara en hjälp för den som är med i budgivningen för att hålla huvudet kallt säger Josephine Linghammar, marknadschef på Booli.

Medelbudpremium graf
Medelbudpremium småhus graf

Under hösten ser vi tydligt att budgivningarna dragit iväg ytterligare. För småhus är skillnaden störst där budgivningarna nu i snitt ökar priset på en bostad med 10 %. Det är en fördubbling mot samma tid föregående år då budgivningarna drog upp priset med runt 5 %.

För lägenheter är budgivningarna nästan tillbaka på samma nivå som i början av året. De ökar också priset mer än de gjorde vid samma tid föregående år.

5 tips till dig som ska ge dig in i en budgivning i höst:

  1. Ha lånelöftet helt klart och var flexibel med inflyttning (om du har möjlighet). Det här är två saker som ofta väger tungt hos säljaren och ibland kan det till och med vara avgörande ifall det står mellan dig och en som har lagt ett högre bud.
  1. En budgivningsstrategi som visat sig vara lyckosam är att höja långsamt och med små belopp. Fördelen är att du visar dig envis och svår att läsa av när du börjar nå ditt max. Nackdelen är att du behöver ha tålamod då budgivningen ofta drar ut på tiden.
  1. Eftersom budgivningarna i många fall stiger högt just nu är det extra viktigt att läsa på om prisbilden i området. Kolla tidigare slutpriser och vad bostaden är värd, för att undvika att dras med och lägga ett överpris.
  1. Budgivningar handlar om psykologi, ha med dig det i bakhuvudet! Många har till exempel jämna 100 000-tal som gräns, så det kan vara smart att ha ett tak som slutar på exempelvis 20 000 i lånelöftet. 
  1. Prata runt med flera mäklare i området och visa att du är intresserad. Testa att ringa på bostäder som är snart till salu och tappa inte hoppet om du förlorar en budgivning – se det istället som ett tillfälle att fråga om hen har andra liknande bostäder på gång!

Filed Under: Bostadsmarknad Tagged With: budgivning, budgivningsstrategier

Så fortsätter marknaden efter sommaren

19 augusti 2020 av Karin Grundeus

För många brukar slutet av augusti vara en tid där sommarens ledighet övergår till vardag. Hängmattan byts till kontorsstolen och semesterlunket går över till rutiner. Men det är också en intressant tid för att se hur bostadsmarknaden utvecklas. Med hjälp av vår dagsfärska statistik har vi därför tagit fram en sammanfattning för dig som vill få en enkel överblick över sommaren fram till idag. För det har inte varit en vanlig sommar på bostadsmarknaden. Tvärtom. Och det skiljer intressant nog en hel del mellan villor och bostadsrätter. 


Lägenheter

Normalt sett brukar marknaden lugna ner sig några varv under sommarmånaderna och antalet bostäder på marknaden sjunker. En sådan “säsongs-effekt” syns extra tydligt i form av en djup kurva i grafen över utbud.

I sommar (från 1 juni till idag) har antalet lägenheter till salu i Sverige visserligen följt säsongs-trenden, men varit betydligt fler jämfört med tidigare år. Det är till och med de högsta nivåerna sedan Booli började mäta. Exempelvis har utbudet på bara fyra år ökat med hela 90% under vecka 30. Utbudet består till en viss del av annonser som legat kvar sedan våren – men också nypublicerade. Vi har alltså även sett en större ökning i antalet nya lägenhetsannonser i sommar. 

På Booli följer vi inte bara statistiken över antalet bostäder till salu, utan också bostäder som ännu inte lagts ut helt skarpt på marknaden – så kallade “snart till salu” eller “kommande”. Det här är något som blivit allt vanligare och därmed viktigt att följa för att få en helhetsbild. Något vi är ensamma om att kunna göra eftersom vi även får in i stort sett alla kommande försäljningar i landet.

Räknar vi ihop både antalet lägenheter till salu under sommaren och antalet lägenheter som varit snart är till salu blir det totala utbudet ännu högre jämfört med tidigare år.


Villor

Det är inte bara bostadsrättsmarknaden som slagit rekord i utbud i sommar – även villamarknaden! Under sommaren fram till idag har det tvärtom varit rekordfå villor till salu i Sverige.

Exempelvis låg utbudet i år under vecka 24 på 9 240 st, medan det förra året var 12 012 st hus ute till försäljning. Förra veckan (v. 34) var siffran 8 234 st, jämfört med samma vecka 2019 då utbudet var 11 239 st. Det innebär en minskning med 27% på bara ett år.

Det rekordlåga utbudet, i kombination med att annonstiden har minskat (dvs längden en bostad ligger ute till salu) och kvadratmeterpriserna gått upp, vittnar om att det varit en ovanligt stor efterfrågan på hus i sommar. Och att färre har velat sälja sin villa. Det är å andra sidan inte något förvånande eftersom just trädgård är något många har värdesatt i sommar när möjligheten för att resa utomlands varit begränsad.

Och vad händer i höst?

Exakt hur marknaden kommer se ut framåt vet ingen, men på Booli fortsätter vi att följa utvecklingen dagligen. Det vi vet med säkerhet är att många mäklare börjar dra igång visningarna inför hösten. För dig som går i köptankar kan det därför vara smart att börja förbereda sig redan nu. 

Ett sätt att göra det är att hålla koll på slutpriser i området, både för att få koll på prisnivåerna och för att kunna jämföra med andra. Det kan också vara till fördel att värdera bostäder för att få hjälp på traven i framtida budgivningar. Här kan du läsa mer och värdera vilken bostad du vill. Lycka till!

Filed Under: Bostadsmarknad

Boolipanelen: Här är våra bästa tips till dig som vill köpa fritidshus

03 juli 2020 av Karin Grundeus

Nu är sommaren här på riktigt! Och vi kan nog alla enas om att årets sommarledighet skiljer sig från tidigare år. Eftersom färre reser utomlands har vi fått hitta andra sätt att semestra på. Det har gjort fritidshusmarknaden i Sverige mer populär än någonsin.

Så hur gör man då för att lyckats köpa ett sommarhus i år? Finns det något särskilt man borde tänka på? Och går det att komma undan ekonomiskt? Boolipanelen med våra tre experter ger dig svar på funderingarna och förhoppningsvis hjälp på vägen mot ditt sommarhus.


Josephine Linghammar, Presskontakt Booli

Tänk på att det kan vara lite andra regler för att låna till fritidshus så kolla upp det ordentligt, så du vet vad du har att röra dig med om du behöver låna.

Fritidshus idag kommer i alla modeller, från enkla stugor utan rinnande vatten till lyxkåkar vid vattnet. Fundera över vad som är viktigt för just dig, är närheten till vatten viktigt? Funkar det med utedass? Hur nära din fasta bostad ska fritidhuset ligga? Om du har möjlighet att välja bort något andra tycker är viktigt minskar konkurrensen.

Ett annat tips är att leta när andra inte letar. Visserligen är utbudet mindre men också färre som letar. I höst kan du kolla in de fritidshus som legat ute länge och inte bilvit sålda under sommaren eller som kommer ut under hösten. Titta också framförallt på sådant som inte kommer att förändras som platsen eller närliggande grannhus, tänk mindre på de vackra blommorna i trådgården eller stylingen invändigt.


Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB

Var mer rationell än känslomässig. Tänk på att det dyrare fritidshuset kan bli det billigare i längden, utslaget på vistelsetid. Om du köper ett hus med permanent standard där det bara handlar om en del kosmetiska förbättringsåtgärder så kostar det mer än torpet med massivt renoveringsbehov.

Men du kan tänka så här: det dyrare huset kan du börja använda direkt och året om. Det billigare som kräver renovering kan du sannolikt inte använda direkt och även med renovering kanske bara under sommar och vår. Köper du fritidshus i en populär region där många vill semestra vill jag tipsa:  Tänk noga igenom hur du ska förhålla dig  till övernattande gäster som plötsligt är närmre vänner än du någonsin förstått att ni är.  


Ted Federmann, Kundansvarig Hittamäklare

Att vara spekulant på fritidshusmarknaden aktiverar både hjärta och hjärna! Givetvis ska hjärtat leda vägen i sökandet, men för att kunna njuta fullt ut är det bra att ta hänsyn till vissa saker först. Status på el- och vattenkvalitet samt att bygglov finns på plats för fastighetens alla byggnader, är exempel på saker som bör undersökas. Givetvis bör en besiktning också göras.

Utöver exploateringsplaner för området, är det bra att se över ifall tomten som utgör fastigheten är friköpt eller om det är ett arrendeupplägg. Det börjar även dyka upp allt fler naturnära boenden i bostadsrättsform. Det kan vara värt att intressera sig för, ifall ens ambitionsnivå inte är tillräcklig för att ta sig an en egen fastighet. Oavsett om ni landar på en gemytlig plats mitt i skogen eller nära havet, önskas en glad och solig sommar!

Filed Under: Bostadsmarknad

Rekordfå vill sälja sitt fritidshus

29 juni 2020 av Josephine

Fritidshus
Drömmen om en egen liten stuga

Har du ett fritidshus idag? Grattis! Nu är det nämligen svårare än någonsin att köpa ett fritidshus för den som vill ha en liten stuga att ta sin tillflykt till under sommarmånaderna.

På Booli har vi följt fritidshusmarknaden sedan 2008 och aldrig tidigare har vi sett så få sommarstugor till salu som i sommar. Utbudet av stugor till salu är lägre i alla län utom i Uppsala län där det just nu finns 10% fler stugor till salu och i Västernorrlands län där utbudet är ungefär det samma som förra året.

Det kan finnas fler förklaringar till att fler väljer att behålla fritidshuset i sommar, det kan bero på att möjligheten till utlandssemester är begränsad samtidigt som det också är lättare för vissa att jobba på distans från stugan. Det kan också finnas en rädsla för att sälja under en kris och därför har fler valt att skjuta fram sina försäljningar. Samtidigt så har priserna stigit och annonstiderna blivit kortare vilket tyder på att många också är intresserade av att köpa.

Utbudet av fritidshus under våren 2020 följer samma kurva som de två föregående åren fram till och med mars. Därefter ser vi en stor förändring. Allt färre valde att lägga ut sin bostad till försäljning. Samtidigt som utbudet minskar så har också priserna ökat. I alla län utom fem har försäljningspriserna ökat jämfört med samma period föregående år. Annonstiden har blivit kortare i alla län utom sex. Det tyder på att efterfrågan är fortsatt stark samtidigt som färre vill sälja.

NamnUtbud Förg. år %Annonstid (medel)Förg. år %
Sverige3 343 -2155-15
Västmanlands län67-4436-36
Värmlands län130-4180-25
Blekinge län61-41697
Jönköpings län47-376911
Örebro län113-376811
Kalmar län143-34611
Skåne län200-2844-19
Gävleborgs län191-2661-5
Södermanlands län172-2646-16
Västra Götalands län390-2472-1
Jämtlands län88-2273-25
Gotlands län77-2052-36
Östergötlands län182-1948-5
Hallands län126-1741-23
Norrbottens län154-1470-7
Västerbottens län162-1239-24
Kronobergs län61-966-59
Stockholms län450-740-29
Dalarnas län251-5728
Västernorrlands län13903720
Uppsala län1391033-23

Filed Under: Bostadsmarknad Tagged With: Fritidshus, Fritidshusmarknad

Rekordmånga besökte Booli under maj

09 juni 2020 av Karin Grundeus

Under maj månad slog vi nytt besöksrekord. Nära 1,5 miljoner unika användare besökte Booli för att leta efter bostäder till salu, se slutpriser och värdera sin bostad. Det är en ökning på 51% jämfört med samma period föregående år!

Intresset för Booli och bostadsmarknaden har ökat stadigt under året. De två tidigare toppnoteringarna för vår trafik skedde också under 2020. Det tyder på att fler och fler vill leta bostäder och skaffa sig koll på marknaden.

– Det är roligt att se ett sånt ökat intresse för Booli. Vi har vuxit oss starkare, både som varumärke och i vårt erbjudande. Exempelvis så presenterar vi överlägset flest slutpriser och bostäder till salu på marknaden – även de som ännu inte ligger ute skarpt. Jag tror det lockar många, säger Josephine Linghammar, pressansvarig på Booli.

Det är inte bara bostadssökare som besöker Booli. I dagsläget har totalt 1,5 miljoner digitala bostadsvärderingar gjorts och nästan en halv miljon användare bevakar värdet på sin bostad.

-I osäkra tider vill många hålla extra koll på hur värdet på ens bostad utvecklas. Jag misstänker att det också finns ett behov att få drömma sig bort, kanske till ett sommarboende under semestern, säger Josephine Linghammar.

Utvecklingen under maj månad gör Booli till en av de snabbast växande bostadssajterna i Sverige.

Filed Under: Bostadsmarknad, Nytt på Booli.se

  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to page 3
  • Interim pages omitted …
  • Go to page 44
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Tidigare inlägg

Så dyra är lägenheterna vid din tunnelbanestation

Idag är det enkelt att ta reda på vad ens granne sålde sin bostad för. Men vad kostar egentligen en lägenhet i snitt kring din närmsta tunnelbanestation? Hur mycket skiljer sig prisnivåerna åt längs linjerna? Och var får man mest kvadratmeter för pengarna? Idag släpper vi Tunnelbanekartan 2020 där du får svar! För femte året […]

Lånelöfte

Allt hetare budgivningar

Det är fler som vittnar om att budgivningar på småhus drar iväg i allt snabbare takt. Och att det är fart på landets budgivningar visar även våra siffror. Vi har valt att titta lite närmare på hur just budgivningarna har utvecklats under året. I början på året hade både lägenheter och småhus en stark utveckling. […]

Så fortsätter marknaden efter sommaren

För många brukar slutet av augusti vara en tid där sommarens ledighet övergår till vardag. Hängmattan byts till kontorsstolen och semesterlunket går över till rutiner. Men det är också en intressant tid för att se hur bostadsmarknaden utvecklas. Med hjälp av vår dagsfärska statistik har vi därför tagit fram en sammanfattning för dig som vill […]

Inredningsbloggar

  • Annehem
  • Förvaringsdrottningen
  • Hemmafixbloggen
  • Inredningsvis
  • Kråks stuga
  • Kreativ inredning
  • Miss Fixtrix

Copyright © 2023 · Genesis Sample på Genesis Framework · WordPress · Log in