Skip to content

Expertpanelen: Tänk på det här om du ska köpa bostad i vår

Booli

I takt med att våren vaknar till liv börjar även bostadsmarknaden komma igång. Just den här bostadsvåren är lite extra intressant eftersom mycket talar för en ökad aktivitet igen efter den senaste tidens tröga marknad. Fler väntas våga köpa bostad och det finns dessutom många objekt till salu att välja bland.

Så vad kan man då tänka på? Här ger tre bostadsexperter från Booli sina bästa råd till dig som planerar att köpa ny bostad under våren.

“Försök se potentialen i de bostäder som andra ser förbi”

Karin Grundeus, pressansvarig på Booli

Marknaden är fortfarande trög även om den börjat komma igång på flera håll. Vi ser fortfarande att många bostäder ligger ute till salu en längre tid innan de bli sålda. Håll ett extra öga på just de bostäderna, kanske går det att hitta ett fynd. På Booli kan du även filtrera på bostäder som har sänkt utgångspriset.

När man köper bostad är det viktigt att man är nöjd med de delar man själv inte kan påverka, som till exempel bostadens läge, planlösning eller bostadsrättsföreningens ekonomi. Sen går det att göra mycket med små medel. Man behöver inte totalrenovera en bostad för att skapa trivsel eller för att gå i vinst vid en försäljning. Genom att exempelvis sätta ny färg på väggarna, lacka om köksluckorna eller fräscha upp fogarna i badrummet kommer man rätt långt. Försök helt enkelt se potentialen i de bostäder som andra ser förbi.

Ett sista tips är att skapa en bevakning på det område och typ av bostad du är intresserad av. Då slipper du att scrolla bostäder dag ut och dag in, och får istället en notis när en ny bostad som passar dig kommer ut till försäljning.

“Missa inte objekt som är snart till salu, de kan vara köpbara nu”

Jennie Leffler, affärsansvarig för analysverktyget Booli Pro

Vi ser ett fortsatt stort utbud (30 procent mer jämfört med samma period föregående år) så du som köpare har mycket att välja på. Sannolikt kommer utbudet bli ännu större, om det följer samma mönster som tidigare år brukar det toppa runt vecka 22. I snitt ser vi just nu 2,2 aktiva budgivare per objekt.

Var en aktiv köpare och ta kontakt med mäklaren – bra objekt i bra lägen säljs till bra priser så det kan gå fort. Missa inte objekt som är snart till salu, de utgör cirka 50 procent av det totala utbudet och de kan vara köpbara nu.

Utgå alltid från din egna situation och kalkyl och lägg lite tid på att plugga på ditt potentiella köp. Enligt vår senaste Kantar-Sifoundersökning december 2023 väljer 42 procent att sälja före de köper ny bostad.

Vi befinner oss i ett marknadsläge där säljarna fortsatt kan tänkas ha för höga förväntningar på priset. Var beredd att ha något att möta säljarna med om ni inte är riktigt överens om priset till exempel flexibilitet i tillträde. 

Stort lycka till på vårens bostadsmarknad!

“Ta höjd för att vi inte kommer leva med ett lågt ränteläge”

Ted Federmann, projektledare på Hittamäklare

Även om räntorna spås dala under året och under 2025, bör du vid ett nytt bostadsköp ta höjd i din ekonomi för att vi inte kommer leva med ett så lågt ränteläge som under de gångna åren med rekordlåga räntor.

De senaste 18 månaderna har det tagit längre tid att sälja en bostad, jämfört med rekordåren 2020 och 2021 (källa: Booli Pro). Bakom statistiken döljer sig sannolikt ett uppdämt behov av att förändra sin boendesituation. Jag skulle därför inte förvånas om köpare mot senvåren/början av hösten upplever att affärer genomförs i snabbare takt, givet att väntade räntesänkningar förverkligas.

Vid ett köp av bostadsrätter kommer bankerna att syna bostadsrättsföreningarnas ekonomi alltmer i sömmarna. Läs, eller ta hjälp att läsa, föreningens årsredovisning (ekonomisk plan vid nyproduktion). Behöver föreningen utföra kostsamma underhållsarbeten eller omförhandla sina lån? Det kan bidra till kommande avgiftshöjningar som i slutändan påverkar din privatekonomi och vad du kan låna.