Skip to content

Smarta tips till köpare och säljare när utbudet är högt

Booli

Just nu är många bostäder till salu. Vi har till och med noterat det högsta utbudet av lägenheter någonsin. Hur ska man då tänka på bostadsmarknaden? Och finns det några fördelar? Här har vi samlat våra bästa tips på vad du kan tänka på när utbudet är stort, oavsett om du ska sälja eller köpa en bostad.

Alla på bostadsmarknaden påverkas när utbudet av bostäder blir större. Vissa får det enklare medan andra lite tuffare. De flesta är dessutom både köpare och säljare samtidigt. Oavsett vilken situation just du är i är det bra att sätta sig in i vad du kan göra för att bostadsresan ska kännas så trygg och enkel som möjligt.

Tips till dig som köpare

🏘Mer att välja på

Som köpare har du nu guldläge att välja och vraka bland fler bostäder. Ta dig tid till att gå på många visningar. Glöm inte heller att även leta bland bostäder snart till salu. Idag är en stor del av utbudet på marknaden snart till salu och det är många köpare som missar dessa objekt. På Booli samlar vi även in snart till salu-bostäder och visar i sökresultatet tillsammans med alla bostäder till salu. 

📖Tid att läsa på

När utbudet är stort brukar det ofta ta lite längre tid innan försäljningarna går igenom. Till skillnad från en marknad där efterfrågan är större och många bostäder säljs redan innan visning. Nu har du mer tid till att läsa på och sätta dig in i detaljer. Till exempel om bostadsrättsförenings ekonomi, framtidsplaner för området, möjlighet till bygglov osv. Allt det där som är svårare på en marknad där utbudet är litet och försäljningarna sker snabbt. 

🤝Sälj innan du köper nytt

Det är inte alla som kan, men om du har möjlighet att välja – försök sälja din bostad innan du köper en ny. När utbudet är högt och marknaden blir mer osäker brukar det gå långsammare att sälja. Det kan vara svårt att veta exakt när man får sin bostad såld och till vilket pris. Därför är det en trygghet att försöka sälja innan du köper nytt för att veta vad du har att röra dig med. Med Smart lånelöfte från SBAB kan du själv uppdatera och anpassa ditt lånelöfte efter bostäderna som du kollar på och du slipper kolla med banken varje gång.

📍Bevaka områden

När det finns många bostäder ute till salu är det också lätt att missa en del. Därför kan du bevaka områden på Booli som du är intresserad av. Oavsett om du bara sökt på ett område eller filtrerat fram exakt vad du vill ha för typ av bostad, storlek, pris, antal rum osv.

Så fort det dyker upp en bostad som matchar din sökning skickar vi ett mejl till dig, så att du är först på bollen. Då slipper du dels att missa något och dels slipper du vara inne och leta varje dag.

Tips till dig som säljare

🧘‍♂️Behåll lugnet

Om du ska sälja en bostad är det lätt att bli stressad när konkurrensen är stor. Kanske måste du sälja, kanske är du osäker på om du ska vänta eller inte. Oavsett situation – försök att behålla lugnet.

Att utbudet och konkurrensen är högre nu behöver inte innebära att just din försäljning påverkas. Attraktiva och välplanerade bostäder med bra lägen brukar gå bra oavsett marknad. Allting handlar om att hitta rätt köpare. Så har du tänkt sälja – ta det lugnt och testa även fast konkurrensen är stor.

🔎Hitta rätt mäklare för just din försäljning

Det är nu extra viktigt att hitta en mäklare som är rätt för dig. Som har god kännedom om just ditt område och erfarenhet av tidigare försäljningar som liknar din bostad. Det kan vara helt avgörande i din bostadsförsäljning. Ett bra sätt för att hitta rätt mäklare är att träffa flera olika från olika mäklarbyråer. På Hittamäklare kan du få hjälp med det, gratis. Testa själv och se vilka mäklare som skulle passa dig

🏷Testa snart till salu

Idag är det vanligt att lägga ut sin bostad som snart till salu för att känna av marknaden innan den läggs ut skarpt. Det ger dig möjlighet att så snabbt som möjligt få ut en annons och se hur stort intresset är för din bostad. Ifall du inte har bråttom att sälja kan du därför testa snart till salu innan du lägger ut den skarpt.

💬Prata med din mäklare

Om du känner en osäkerhet kring hur din försäljning ska påverkas av det höga utbudet – prata med din mäklare. Den har troligtvis erfarenhet av liknande situationer och kan ge bra tips på vad man kan göra. Kanske är det att ha fler visningstider, marknadsföra mer eller att lägga extra tid på bilderna för att sticka ut. Oavsett hur har mäklaren bäst fingertoppskänsla för vad som brukar funka bra när konkurrensen är stor.