Skip to content

6 tips för att lyckas i en budgivning

Karin Grundeus

Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har budat på flera bostäder – en budgivning är oftast väldigt påfrestande. Som tur är finns det saker som kan minska känslan av nervositet och ångest. Ofta handlar det om något så enkelt som att vara påläst. Här kommer 6 tips att tänka på inför, under och efter en budgivning för att känna dig tryggare. Och för att kunna buda som ett proffs!

1. Var förberedd

Ha lånelöftet helt klart och var flexibel med inflyttning (om du har möjlighet). Det här är två saker som ofta väger tungt hos säljaren och ibland kan det till och med vara avgörande ifall det står mellan dig och en som har lagt ett högre bud.

2. Kolla slutpriser i området

Eftersom budgivningarna i många fall stiger högt just nu är det extra viktigt att läsa på om prisbilden i området. Kolla tidigare slutpriser och vad bostaden är värd, för att undvika att dras med och lägga ett överpris.

3. Välj en strategi

Det finns en oas av olika budgivningsstrategier. En som har visat sig vara lyckosam är att höja långsamt och med små belopp. Fördelen är att du visar dig envis och svår att läsa av när du börjar nå ditt max. Nackdelen är att du behöver ha tålamod då budgivningen ofta drar ut på tiden. Här kan du läsa mer om olika budstrategier och vilken som passar dig bäst.

4. Tänk inte som majoriteten

Budgivningar handlar om psykologi, ha med dig det i bakhuvudet! Många har till exempel jämna 100 000-tal som gräns, så det kan vara smart att ha ett tak som slutar på exempelvis 20 000 i lånelöftet. 

5. Tappa inte hoppet om du förlorar

Prata runt med flera mäklare i området och visa att du är intresserad. Testa att ringa på bostäder som är snart till salu och tappa inte hoppet om du förlorar en budgivning – se det istället som ett tillfälle att fråga om den har andra liknande bostäder på gång!

6. Lyssna på avsnitt 33 av Bostadspodden

I avsnitt 33 av Bostadspodden går Jossan och Matilda igenom vilka strategier som finns och vilka fungerar bäst enligt statistiken. De delar också med sig av sina egna misstag och hur du kan undvika att själv göra dem!