Skip to content

6 positiva saker med bostadsmarknaden just nu

Karin Grundeus

Det har nog inte undgått någon att marknaden tvärvände i höstas. Sedan dess har temperaturen varit sval med avvaktande budgivningar, sjunkande priser och färre försäljningar. Men det finns fortfarande positiva saker som händer. Här har vi lyft upp några av dem, för att ge en lite mer nyanserad bild av läget på bostadsmarknaden just nu.

🦥 Lugnare försäljningar

I genomsnitt låg en bostad ute till salu i 32 dagar under mars 2023. Det är 18 dagar längre än samma månad förra året. Men kom ihåg – det behöver inte vara dåligt att försäljningar tar lite längre tid. Eftersom att en bostadsaffär är en av de största affärerna man gör i sitt liv är det viktigt att inte stressa igenom den.

Under pandemin såldes bostäder i rekordfart, många gånger innan de ens hann ut på den öppna marknaden. Det gjorde att många köpare tog förhastade beslut eller inte hann undersöka olika delar av bostaden och sin ekonomi.

🏘 Mer att välja på och jämföra med

Just nu ligger många bostäder ute till salu och snart till salu. Det gör att köpare har ett stort utbud att välja på. Det gör det även enkelt att jämföra olika bostäder med varandra. För säljare ökar visserligen konkurrensen, men det ger också en möjlighet att få en känsla för hur marknaden går.

📖 Fler är mer insatta 

Eftersom marknaden är lugnare nu finns det tid att läsa på och sätta sig in i viktiga delar i försäljningen som bostadsrättsföreningens årsredovisning eller områdets framtidsplaner. I takt med att ekonomin blivit mer ansträngd för många hushåll har fler blivit mer medvetna och värdesatt faktorer som föreningens ekonomi och uppvärmningskostnaden i hus. Även vikten av att ta höjd för räntehöjningar i sin budget. 

Allt det här är viktigt oavsett marknad, och förhoppningsvis fortsätter det vara så även när marknaden vänder uppåt igen. På Booli kan du enkelt hålla koll på vad bostäder säljs för och hur prisnivåerna ser ut i olika områden.

💸 Inte så stort prisfall som många tror

Vi ser absolut att bostadspriserna i de flesta områden i snitt har sjunkit mot föregående år. Däremot är det lätt att stirra sig blind på jämförelsen mot förra året. Det är viktigt att ha med sig att bostadspriserna gick upp rejält under pandemiåren 2020 och 2021. Nu är snittnivån ungefär samma som före pandemin. Det är också viktigt att komma ihåg att det fortfarande sker försäljningar och på många håll även till höga priser. 

🙋 Läge för förstagångsköpare

Tidigare har det varit svårt att komma in på bostadsmarknaden om man inte redan äger en bostad. Det har helt enkelt krävts en stor summa till kontantinsatsen. I den här lugnare marknaden, där snittpriserna är lägre, öppnas fler möjligheter även för förstagångsköpare. Nu får man helt enkelt mer för kontantinsatsen. Visserligen har kostnaden för räntor och hushåll ökat, men nu finns möjligheten att göra kap och på så sätt ta sig in. Så länge man klarar räntekostnaderna kan det vara läge för fler att köpa sitt första boende nu.

🏠 Snart till salu skapar möjligheter

Förmarknaden med bostäder snart till salu har vuxit enormt i Sverige under de senaste åren och är just nu hetare än någonsin. Idag finns ungefär lika många bostäder till salu som snart till salu. Det har ställt högre krav på köparens letande, eftersom de flesta annonser bara finns på mäklarens egna hemsidor. Och på Booli, eftersom vi även får in bostäder snart till salu och därmed är den enda bostadssajten som samlar in flest bostäder snart till salu på ett och samma ställe. Det kan även vara svårt att veta när i tiden som dessa bostäder ska säljas. 

Men för de bostadsletare som använder Booli och orkar kontakta mäklaren för bostäder man är intresserad av, ligger därmed steget före. Du har mycket mer att välja på och större chans att hitta rätt bostad. Som säljare kan du med hjälp av snart till salu både känna av intresset och sälja vid rätt tid. Förutsatt att du inte måste sälja direkt. I många fall slipper man dessutom ha flera offentliga visningar och långdragna budgivningar.

Här kan du se bostäder snart till salu på Booli.