Skip to content

Booli tar ställning för en transparent bostadsmarknad

Sebastian Wickert

Konkurrensverket har den senaste veckan inlett en utredning om misstänkt kartellbildning mellan ett antal av Sveriges största mäklarkedjor* efter ett klagomål från Booli. Syftet med den misstänkta kartellen är att med gemensam kraft försöka försämra Boolis sökfunktion. Här är det du som användare av Booli behöver veta.

Vi på Booli vill hjälpa dig att fatta rätt beslut på bostadsmarknaden. Det är därför vi till exempel var först i Sverige med att öppet visa slutpriser, som tidigare bara var tillgängligt för mäklare. Ett annat exempel är vår kostnadsfria tjänst för att värdera bostäder. Bostadssökbranschen i Sverige mår bra av konkurrens och som utmanare bidrar Booli till en mer välfungerande marknad.

Mäklarkedjor vill begränsa Boolis sökfunktion

Sebastian Wickert, VD Booli

Idag fyller Booli dessutom en viktig roll genom att samla Sveriges största utbud av bostäder till salu. Historiskt har det varit enkelt att överblicka bostadsmarknaden men idag annonseras varannan bostadförmarknaden med begränsad annonsering. Vi vill göra det enkelt för dig att hitta alla bostäder på marknaden.

Det en del mäklarkedjor nu vill göra är att gemensamt gå ihop för att begränsa vår möjlighet att göra deras bostäder sökbara med Booli. Om det händer skulle du behöva gå in på var och en av deras egna mäklarhemsidor. I praktiken innebär det att du skulle behöva besöka ett tjugotal olika hemsidor, om ens det räcker, och pussla ihop utbudet själv.

På den här punkten vill vi vara väldigt tydliga, vi kommer fortsätta jobba för att samla utbudet på Booli och göra det enkelt att överblicka hela utbudet av bostäder till salu. Rätt beslut på bostadsmarknaden börjar med tillgång till rätt beslutsunderlag.

Sebastian Wickert

72% fler visningar med bilder

Mäklarnas gemensamma agerande innebär bland annat en gemensam bojkott kring att visa bilder på bostäder till salu på Booli. Mäklarföretagen är väl medvetna om att detta drabbar deras kunder genom sämre marknadsföring. Vår statistik visar att bostäder med bilder i snitt får 72% fler visningar. Alla mäklarföretag har därför tidigare valt att visa bilder hos oss – vilket vi ser som naturligt då det dessutom är kostnadsfritt för både bostadssäljaren och mäklaren. 

Normalt när mäklarföretagen går emot sina kunders intressen så kan säljaren välja en annan mäklare som bättre tillvaratar deras intressen. När nu flera av Sveriges största mäklarföretag koordinerat vill bojkotta Booli så sätts den konsumentkraften ur spel. 

Trots att företagens agerande nu utreds av Konkurrensverket så finns det en risk att Boolis möjlighet till bildexponering kommer begränsas – vilket innebär att de bostäder som säljs via dessa mäklarkedjor kommer få en kraftigt försämrad exponering.

Kontakta din mäklare

Om du ska sälja din bostad och vill att din bostad får bästa möjliga exponering på Booli ska du göra så här:

  • Fråga din mäklare redan innan annonsen på din bostad publiceras om bilder på bostaden också kommer att synas på Booli.
  • Är din bostad redan publicerad men saknar bilder på Booli kan mäklaren med ett enkelt knapptryck se till att bilderna syns på din bostad.

Vi fortsätter att arbeta för en mer transparent bostadsmarknad i syfte att hjälpa dig som köpare och säljare att fatta kloka beslut.

Sebastian Wickert, VD på Booli

*Mäklarkedjorna som, såvitt Booli känner till, utreds för den misstänkta kartellbildningen är:

Bjurfors                                                                                                                            
ERA
Fastighetsbyrån
HusmanHagberg
Länsförsäkringar fastighetsförmedling
Mäklarhuset
Mäklarringen
Skandiamäklarna
Svensk Fastighetsförmedling