Skip to content

Guide: Så ska du tänka om det dolda utbudet snart till salu

Josephine Linghammar

lägenhet

De senaste 5 åren har antalet försäljningar som läggs ut som snart till salu ökat dramatiskt, vilket få känner till. Det här påverkar hela bostadsbranschen, och det påverkar speciellt dig som köpare men också som säljare. Vi reder ut de vanligaste för- och nackdelarna med kommande försäljningar så att du kan vara förberedd och ta kloka beslut.

Vad är snart till salu?

En kommande försäljning, läge+, på glänt, på gång eller ”snart till salu” som vi kallar det på Booli, är en bostad som troligtvis kommer att säljas inom kort eller inom lång tid. Låter det som ett brett spann? Ja, det är det, det kan variera stort mellan annonserna. En del säljare lägger upp annonsen medan de väntar på att bilderna ska bli klara eller att säsongen ska dra igång. Och andra säljare lägger ut sin bostad som pågång medan de letar efter något att köpa eller inväntar ett riktigt bra bud.

Annonserna kan vara kompletta men kan också exempelvis sakna pris, bilder eller visningstider. Bostäderna läggs vanligtvis upp på mäklarens egen hemsida, och är därmed även sökbara på Booli. På Booli kan du få en överblick över alla bostäder som är snart till salu.

Snart till salu på bostadssajten Booli
Snart till salu på bostadssajten Booli

Så köper du en bostad som ligger ute som kommande försäljning

Vänta inte på att bostaden ska komma ut som skarp försäljning, då kan någon annan hinna före och köpa bostaden! Om du är intresserad av en bostad som är snart till salu så ska du kontakta mäklaren. Du kan ringa eller skicka en intresseanmälan via hemsidan. Tänk på en kommande försäljning som en bostad som faktiskt är till salu.

När du pratar med mäklaren kan du ställa några frågor. De vanligaste frågorna är: 

 • Till vilket pris är säljaren beredd att sälja? 
 • När kan säljaren tänkas släppa iväg bostaden? 
 • Kan jag få en privat visning? 
 • Kan jag lägga ett bud innan bostaden blir till salu? 

När du vet det kan du bestämma hur du ska gå vidare. Kanske är det ingen idé att vänta tills säljaren är redo eller så får du en privat visning direkt och har köpt en ny bostad redan imorgon!

Varför läggs bostäder ut som snart till salu?

Det finns många olika anledningar till att en bostad läggs ut som snart till salu. För det mesta är det för att det underlättar för säljaren och mäklaren men även köparen har i vissa fall en del att vinna på det.

Säljaren

 • Säljaren letar ny bostad och vill gärna köpa först, men vill vara redo att sälja snabbt när hen väl har köpt.
 • Mäklaren och säljaren kan tillsammans “känna av” marknaden utan att behöva gå ut med en skarp försäljning.
 • Säljaren letar ny bostad att köpa och är inte redo att sälja sin gamla ännu. Om inte budet är riktigt bra, då kan säljaren i vissa fall släppa den tidigare.
 • Bostaden såldes inte och säljaren väntar in nästa period efter sommar eller jul. Istället för att plocka bort bostaden från sin hemsida kan säljaren istället lägga den som snart till salu.
 • För att undvika öppna visningar och allt vad det innebär som exempelvis styling och att åka iväg under visningarna.
 • Säljaren vill vara säker på att så många som möjligt sett att bostaden är till salu genom att låta den ligga ute som snart till salu en längre tid.
 • Säljaren har med hjälp av snart till salu tid att planera och förbereda en försäljning utan stress.

Mäklaren

 • Mäklaren vill snabbt komma igång med en ny kund (säljaren), och vill därför lägga ut bostaden så snabbt som möjligt. Även om säljaren inte är helt redo eller hittat något nytt att köpa.
 • Mäklaren kan bättre styra sin vardag med kommande försäljningar och behöver inte hålla alla visningar på helgen eller konkurrera med liknande objekt.
 • Med hjälp av snart till salu har mäklaren tid att planera och förbereda en försäljning utan stress.
 • Mäklaren knyter kontakt med fler potentiella köpare då köparna aktivt hör av sig och ställer frågor.
 • Mäklaren kan matcha sitt spekulantregister med sina försäljningar och kan då agera både köp- och säljmäklare.

Fördelar för dig som köpare

Vad finns det då för fördelar för dig som köpare? Om du bara orkar kontakta mäklarna så kan du slippa budgivning. Du kan få ett pris som säljaren är villig att släppa bostaden för. Det kan också vara så att ni endast är några stycken på en förhandsvisning och budgivningen bara blir mellan er. Men det kan vara väldigt svårt och tröttsamt att kontakta mäklaren för varje bostad du är intresserad av bara för att få veta att den har ett för högt pris eller inte ska säljas den närmaste tiden.

En stor del av bostadsköparna har inte koll på kommande försäljningar, du kan därför ha större chans att köpa en bostad som är på gång än när den kommer ut som skarp försäljning. Du får ett försprång!

Fler bostäder som kommande försäljning än som till salu

Vi ser att trenden med snart till salu började runt 2015 men att det framförallt är från 2020 och framåt som det blivit riktigt stort. Här ser vi utvecklingen av snart till salu de senaste åren, år för år. Det betyder att det nu på Booli ligger ute fler annonser som snart till salu än som till salu. Trenden är fortsatt stark och vi tror att allt fler bostäder kommer att läggas ut och säljas som snart till salu de kommande åren.

Snart till salu diagram

Här ser vi utvecklingen, månad för månad, sedan 2015.

Snart till salu tidsserie

I snitt ligger snart till salu-annonser ute i 86 dagar

Under vecka 24, år 2021, låg bostäderna på Booli som var märkta som snart till salu ute i snitt 86 dagar. Under vissa tider på året är tiden längre eller kortare.

Tid som snart till salu. Tid som kommande försäljning

Var påläst för att ta kloka beslut

Se till att vara påläst, oavsett om du ska köpa eller sälja en bostad. Om du vill köpa bostad kan du kolla Boolis värderingar för att lättare kunna se om den kommande försäljningen är inom din budget. Du kan även värdera din egen bostad och om du ska sälja kan vi hjälpa dig att hitta mäklare.