Skip to content

Vanliga misstag vid en bostadsförsäljning

Lisa Eriksson

Att sälja sin bostad kan vara både stressande och känslomässigt. Det är många saker att tänka på och mitt i allt gör du ditt livs affär. Med andra ord som upplagt för att ta felaktiga beslut. Här har vi därför tillsammans med Hittamäklare samlat vanliga misstag vid en bostadsförsäljning – och vad du kan göra för att undvika dem.

Att välja en mäklare utifrån vad en kompis tycker

⛔️ Vi vet, att välja en mäklare kan kännas som en djungel. Det finns över 7000 registrerade mäklare i Sverige och säkert flera stycken aktiva bara i ditt område. Därför är det vanligt att gå på vad en vän som nyligen sålt rekommenderar för mäklare. Det kan självklart bli bra. Men att välja mäklare utifrån vad en vän tipsar om behöver inte vara lika rätt för just din försäljning. 

✅ Många mäklare idag är specialiserade på en viss objekttyp eller område. Därför kan det vara smart att dels välja en mäklare utifrån just din bostadstyp och område. Och att dels att träffa flera olika mäklare innan du bestämmer dig. Här finns en guide för hur du väljer mäklare och här kan du själv söka bland Sveriges mäklare.

Att ha fel prisförväntningar 

⛔️ Många övervärderar sin egen bostad och jämför med en grannes rekordförsäljning. Det är något som kan leda till att du får fel förväntningar och att utropspriset sätts för högt.

✅ Ett sätt att undvika detta på är att själv göra en värdering av din bostad. Gärna sedan en tid tillbaka så du har koll på hur värdet har förändrats över tid. Statistiska värderingar är bra för att kunna ge ett ungefärligt värde. Men om du vill veta exakt är det bäst att låta en mäklare på plats göra en värdering. Du kan alltid ta dit flera olika mäklare för att få en mer heltäckande och objektiv bild av vad din bostad är värd. 

Att renovera inför en försäljning

⛔️ Du har kanske hört att det är bra att rusta upp din bostad inför en försäljning. Men att göra större renoveringar och lägga pengar på att måla om alla rum behöver inte per automatik leda till ett högre slutpris. Kanske har spekulanterna på visningarna inte samma bild av vad som är fint? I värsta fall kan ett nytt kök vara något som en köpare upplever drar ner priset om de inkluderar att de själva kommer vilja renovera om.

✅ Med det sagt är det är självklart smart att lägga tid på att göra bostaden fin inför en försäljning. Fixa iordning den där golvlisten som saknas eller lampan som glappar. Lägg gärna tid på detaljerna som till exempel växter eller att göra balkongen ombonad. Ibland kan det också hjälpa att köpa en viss möbel för att visa spekulanter vilken potential som finns i bostaden. Det kan exempelvis vara att ställa in ett skrivbord i ett rum för att visa att det finns möjlighet till ett hemmakontor.

Att vara för kontrollerande

⛔️ Det är vanligt att som säljare vilja ha stenkoll på läget och utgå från vad man själv tror blir bäst. Självklart är det viktigt att du känner dig inkluderad och informerad under en försäljningsprocess. Försök lita på att mäklaren har bäst koll på bostadsmarknaden och säljprocessen.

✅ Det är viktigt att välja en mäklare som du känner dig trygg med, så att du kan lita på att mäklaren kommer att göra sitt yttersta för att hjälpa dig på bästa sätt under försäljningen. Jämför därför gärna flera olika mäklare innan du bestämmer dig för vem du vill anlita. Du kan till exempel ta hjälp av Hittamäklares matchningstjänst för att gratis jämföra mäklare inför din försäljning. 

Att ha en annons som inte motsvarar verkligheten

⛔️ Hur man ska framställa sin bostad i en mäklarannons är en balansgång mellan att locka potentiella köpare och att inte göra dem besvikna under visningen. Det är vanligt att man vill framhäva sin bostad på bästa möjliga sätt. Ibland genom att försköna viss information eller ha foton som egentligen inte överensstämmer med verkligheten. Det här är något som förr eller senare kommer upptäckas av spekulanter på visningen, och i värsta fall leda till att de tackar nej.

✅ Försök därför se till att inte ge en felaktig bild i annonsen och var även öppen med negativa delar av bostaden till mäklaren, ärlighet varar alltid längst. 

Att välja mäklare baserat på lägst arvode

⛔️ Det är alltid bra att vara medveten om vad en mäklare kostar att anlita. Om du däremot fokuserar på att hitta den mäklare som tar lägst arvode kan du gå miste om mäklare som gör det lilla extra för att sälja din bostad till högsta möjliga slutpris.

✅ Istället för att fokusera på att hitta den mäklare som är billigast kan det vara bra att prata med flera mäklare och låta var och en förklara hur de motiverar sina arvoden. Det kan löna sig att anlita en dyrare mäklare med en tydlig säljstrategi om det ger ett högre försäljningspris. Här kan du läsa mer om snittarvoden och arvodesmodeller.