Skip to content

5 tips för att hitta rätt i djungeln av mäklare

Karin Grundeus

Tips välja mäklare

För många kan en bostadsförsäljning, och framförallt valet av mäklare, kännas svårt och krångligt. Det är heller inte konstigt, eftersom det inte är något vi gör särskilt många gånger i livet. Här är tips på vägen som gör valet av mäklare, och förhoppningsvis även försäljningen, lite enklare.

1. Välj mäklare – inte byrå

Det är vanligt att välja en mäklare baserat på att man känner till en mäklarbyrå. Glöm inte bort att det är själva mäklaren som ska sälja din bostad. Därför är det viktigt att du går på vilken mäklare som känns bäst för dig, din bostad och området. Testa själv att hitta mäklare som är aktiva där du bor genom att fylla i ditt område.

En mäklare med kunskap om ditt område och som sålt liknande bostäder tidigare kommer kunna förmedla en känsla av kunskap och dessutom kunna svara på specifika lokala frågor. Den har troligtvis också redan ett register med potentiella köpare i bagaget. Risken är helt enkelt stor att du missar flera potentiella mäklare som hade passat perfekt för din försäljning om du stirrar dig blind på en specifik byrå. 

2. Träffa flera olika mäklare

En bostadsförsäljning är troligtvis bland de största affärerna du gör i livet. Därför är det smart att inte välja första bästa person som ska ansvara för hela den försäljningen. Låt processen ta lite tid och försök att träffa minst en handfull olika mäklare innan du bestämmer dig. Det kommer ge dig en större och tryggare grund när du väl ska ta beslutet. Här kan du få hjälp att gratis hitta rätt mäklare.

3. Bestäm vad du vill prioritera

Innan du ger dig ut på jakten efter rätt mäklare är det bra att tänka ut vad du tycker är viktigast hos en mäklare. Är det att hitta en mäklare som har längst erfarenhet i branschen? Någon som verkar hungrig att sälja till högst pris? Eller helt enkelt en person som du klickar bäst med rent personlighetsmässigt? Oavsett vad du vill prioritera kommer det att hjälpa dig när du väl ska bestämma dig.

4. Förbered dig

Att veta vad du letar efter för typ av mäklare är ett sätt att förbereda dig. Men du kan också se till att vara påläst på vad ditt ansvar som säljare är, hur prisbilden ser ut i ditt område och vad din bostad är värd på ett ungefär.

Det kan också vara skönt att ha koll på vad ett mäklararvode i snitt ligger för din bostadstyp i ditt område. Att ange exakt vad en mäklare kostar är omöjligt eftersom mäklarna själva sätter sina egna priser (ofta baserat på erfarenhet eller framgångar i branschen) men det finns vissa faktorer som kan påverka mäklararvodet. Se vad ett snittarvode är där du bor.

5. Stirra dig inte blind på mäklararvodet

En miss många bostadssäljare gör är att hitta en mäklare som tar så lågt betalt som möjligt. Istället kan det vara bra att prata med flera mäklare och låta var och en förklara hur de motiverar sina arvoden. Det kan till exempel löna sig att anlita en dyrare mäklare med en tydlig säljstrategi om det ger ett högre försäljningspris.

Ett högre arvode kan också spegla erfarenhet, tidigare resultat eller göra att mäklaren lägger ner lite extra tid och energi på just din försäljning. Sätt dig in mer i hur de vanligaste modellerna för mäklararvoden ser ut här.  

Bra saker att dubbelkolla innan du väljer mäklare:

  • Är mäklaren registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen?  
  • Hur ser betyg och omdömen ut från tidigare säljare?
  • Hur många andra försäljningar har mäklaren på gång just nu?