Skip to content

Guide: Att välja mäklare

Lisa Eriksson

Planerar du att sälja ditt hus eller din lägenhet?

Funderar du på om du ska anlita en fastighetsmäklare eller vill du sälja din bostad själv? Du kanske redan har bestämt dig för att anlita mäklare men vet inte vem du ska välja? Att anlita mäklare är ett viktigt beslut – och för många inte en alldeles lätt uppgift. Vi har därför sammanfattat ett antal råd och tips inför ditt beslut. Oavsett om du vill anlita en mäklare i StockholmGöteborgMalmö eller någon annan del av landet.

Att välja mäklare på nätet 

Ett sätt, som underlättar för dig som vill anlita en mäklare, är att jämföra pris och vad som ingår, från flera olika mäklare. Detta kan du göra på nätet i tre enkla steg:

 1. Registrera din bostad – En kort beskrivning räcker.
 2. Vi presenterar vårt urval – Mäklarna ringer upp och presenterar sig
 3. Till sist, jämför och anlita – Välj ut ett par mäklare att träffa, jämför dem och välj den bästa för dig!

Välj mäklare på ett smart sätt »

Att tänka på vid val av mäklare 

Vad ska du tänka på vid val av mäklare? Oavsett om du använder dig av vår jämförelsetjänst eller inte, så finns det flera saker som är värda att tänka på om du anlitar en mäklare.

 1. Börja med att noga tänka igenom vad du vill ha hjälp med av en mäklare när du säljer din bostad. Vill du ha hjälp med ”allt” – från marknadsföring, visningar till legala frågor? Eller kan du tänka dig att göra en del av arbetet själv?
 2. Leta därefter efter mäklarfirmor som gjort affärer i ditt område. En mäklare som redan gjort affärer i ditt område har ofta god lokalkännedom och kontakter bland köparna i området. Efter det vill du också ta reda på den enskilde mäklarens tidigare erfarenhet av att sälja liknande bostäder i ditt område.
 3. Kolla igenom marknadsföringen av de bostäder mäklaren säljer just nu. I vilka kanaler visar mäklaren annonsen? Tänk därefter på sättet mäklaren beskriver bostäderna på – skulle du själv bli intresserad om du var köpare?
 4. När du träffar mäklaren, be hen förklara i detalj hur denne skulle marknadsföra din bostad. Har t ex mäklaren koll på vilka söktjänster för bostäder som finns på nätet? Vad gör mäklaren för att visa sina kunders bostäder på bästa sätt hos bostadstjänsterna?
 5. Läs referenser från tidigare försäljningar av mäklaren. På så sätt får du en känsla för hur mäklaren uppfattas av andra.
 6. Hur vill mäklaren ta betalt för försäljningsuppdraget? Det finns flera olika sätt att ta betalt på, läs vår guide om arvoden här. Om mäklaren har en trappa, med olika procentsatser vid olika försäljningspriser så kan du ställa upp några olika utfall i avslutspris och därefter se vad arvodet hamnar på.
 7. Har mäklaren ett register av möjliga köpare till just din bostad, som kommer att kontaktas? Hur många är de?
 8. Verkar mäklaren vara en person du kan trivas att samarbeta med? För ett samarbete är just vad det handlar om. Under några intensiva veckor kommer du att ha mycket kontakt med mäklaren och personkemin mellan er är en viktig faktor.
 9. Avslutningsvis, är mäklaren registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen? På sajten Hittamäklare finns endast registrerade mäklare med.

Skaffa mer kunskap

Som en sista punkt, här finns fler informationskällor om du vill läsa mer om att välja mäklare: