Skip to content

Vanliga frågor om Boolis värderingar

Booli

På Booli kan du se hur mycket en bostad är värd med hjälp av en så kallad statistisk värdering. Det är helt enkelt en värdering som tas fram med hjälp av statistik, och är därför tänkt som en fingervisning. Vi visar värderingar för att hjälpa dig som användare att förstå marknaden lite bättre. Du kan också göra en egen värdering i vår värderingstjänst, helt gratis. Och det är det faktiskt många som har gjort hela 900 000 personer närmare bestämt. Här har vi därför samlat några av de vanligaste frågorna vi får om Boolis värderingar.

🙋 Hur väljer ni ut referensobjekten? /Varför kan två lika bostäder få olika värderingar?

Boolis värderingar är statistiska och bygger på tidigare slutpriser i området och de uppgifter vi vet om bostaden. Med hjälp av en avancerad algoritm tas värderingen fram av vår värderingsmotor. De utvalda referensförsäljningarna väljs ut eftersom de rent statistiskt är mest lika.

Vi går främst på basfakta som bo-och biarea, läge, taxeringsvärde, byggår, avgift osv. Två bostäder som först ser väldigt lika ut kan ändå ha olika taxeringsvärden, biareor, avgift osv. Det betyder att två liknande bostäder bredvid varandra kan få olika referensobjekt vilket gör att värderingarna kan skilja sig från varandra. Det kan också vara så att vi inte vet lika mycket om de andra bostäderna som vi vet om din, vilket kan påverka vilka referensobjekt som väljs ut.

Det kan också vara så att vi inte har fått in slutpriser från vissa försäljningar än, vilket gör att vi inte har dem i våra system och därmed inte kan använda dem som referensförsäljningar.

🙋 Kan jag ersätta värderingen som syns på bostaden med värderingen jag får på mejl?

Nej, vi kan tyvärr inte ersätta den publika värderingen som syns på sajten med den du får på din mejl trots att det gäller samma bostad.

Anledningen till det beror på bland annat på säkerhet i datan. I den publika värderingen som syns på sajten använder vi ett antal olika parametrar, det kommer bland annat från från mäklaren men också från annan data vi har kring bostaden. Exemplevis information från Lantmäteriet.

I den personliga värderingen kan du som användare själv lägga till och ta bort information om bostaden. Det betyder att vi inte kan garantera att värderingen blir oberoende och att lika parametrar används för våra publika värderingar. På grund av GDPR har vi också utmaningar i att presentera användargenererad information öppet på sajten.

Värderingar som avviker från utropspriset plockas bort
Vi kan tyvärr inte manuellt ändra värderingar eller ersätta den publika med den personliga. Om en publik värdering på sajten skiljer för mycket från mäklarens utropspris så plockas värderingen automatiskt bort av vårt system. I de fall utropspris saknas eller den personliga värderingen kraftigt avviker från den publika kan du kontakta oss. Du når oss på support@booli.se

🙋Hur lägger jag till mer information om min bostad?

Boolis värderingar är som sagt statistiska och framtagna automatiskt ur vår värderingsmotor baserat på de detaljer vi vet om bostaden. Det positiva med det är att det möjliggör för fler att enkelt och kostnadsfritt få ett hum om värdet på sin bostad. Baksidan med att ha digitala värderingar är att de inte kan ta hänsyn till allt som en mäklare på plats kan göra. De parametrar som finns tillgängliga i värderingsformuläret är de som vi i dagsläget kan analysera helt enkelt.

Det finns såklart många andra detaljer som påverkar en bostads värde, men som en statistisk värdering inte kan ta hänsyn till. Till exempel ett nyrenoverat loft med fiskbensparkett eller en inglasad terrass i söderläge. Om du har planer på att sälja din bostad eller är intresserad av att få ett mer exakt värde rekommenderar vi att du kontaktar en mäklare, som kan komma ut och se bostaden. För att få hjälp att komma i kontakt med en mäklare i ditt område kostnadsfritt kan du registrera dig här.

Undrar du något annat?

Fler frågor och svar hittar du här!