Skip to content

Så vet du om du betalar för mycket för bostaden

Booli

budgivning

Det är inte ovanligt att en budgivning rusar iväg. Det kan till exempel bero på en stor efterfrågan av bostäder på marknaden eller att flera personer förälskat sig i just ett specifikt objekt. Om du är med i en budgivning kan det kännas bra hela vägen men kännas mer osäkert så fort du vinner. Har jag gjort rätt? Blev priset för högt? Ibland kan det vara svårt att avgöra. Här är några tips som hjälper dig längs vägen. 

Håll koll på värderingen

Idag kan du enkelt ta reda på vad bostäder är värda mellan tummen och pekfingret. På Booli kan du exempelvis se en statistisk värdering i själva bostadsannonsen. Du kan också själv göra en värdering på Booli, vilket ger ett lite mer exakt värde. Det här är ett bra sätt att vara förberedd inför en budgivning, och ger en indikation på att du håller dig inom bostadens värde. 

I en uppåtgående marknad kan värderingarna vara en bit under vad bostaden faktiskt säljs för. Det är dock ändå viktigt att ha en statistisk värdering som grund för att du ska kunna ta rätt beslut när du budar.

Kolla tidigare slutpriser

Det bästa sättet att få koll på bostadsmarknaden i området är att titta på slutpriser från tidigare försäljningar. Om du ska köpa en lägenhet är det bra att kartlägga kvadratmeterpriserna i området, eftersom det säger mer om prisnivån än priset i sig.

Så länge budgivningen håller sig inom snittet för kvadratmeterpriserna området är det “okej” att budgivningen går upp, även fast det känns som höga stigningar. I de fallen kan det vara så att mäklaren har satt ett lockpris. Det viktiga är med andra ord inte utgångspriset – utan vad du faktiskt köper bostaden för.

Lär dig hur mycket priserna i snitt går upp i området

Om du letar bostad i ett mindre område där det inte säljs lika mycket är det svårare för mäklaren att sätta ett marknadsmässigt utgångspris, eftersom det inte finns så många försäljningar att jämföra med. Därför kan budgivningarna dra iväg utan att det för den sakens skull är ett medvetet lockpris av mäklaren.

Här kan du se hur mycket en budgivning i snitt går upp i olika kommuner

Gör en bakgrundskoll på mäklaren

Hittamäklare finns alla aktiva mäklare registrerade med sina försäljningar och rekommendationer från tidigare säljare. Där kan du se vilka bostäder mäklaren har sålt tidigare och hur budgivningarna har gått. På så sätt får du en bättre koll på mäklaren och om budgivningarna brukar sticka iväg eller inte.

Hitta en specifik mäklare och lär dig mer.

Kom ihåg!

En budgivning är ett bra sätt att komma fram till ett marknadsmässigt pris. Om du väljer att lägga ett dolt bud eller förhandsbud är risken större att lägga ett överpris, eftersom inte markanden har fått komma fram till slutpriset.