Skip to content

Så mycket ökar priserna vid budgivning i din kommun

Karin Grundeus

budgivning

Det kan vara bra att ha koll på hur mycket bostäderna i ditt område brukar gå upp vid en budgivning. Därför har vi gjort en stor kartläggning över hur stor skillnaden mellan utropspris och slutpris är i snitt runt om i Sverige, både för villor och lägenheter. I många kommuner är ökningen väldigt stor, vilket är bra att känna till som spekulant för att slippa gå på en massa visningar för bostäder du i slutänden inte kommer ha möjlighet att köpa.

Resultatet visar att skillnaden är större än 20% för villor i många kommuner. Allra störst är skillnaden i Åtvidaberg och Vimmerby där en villaförsäljning i snitt går upp 25,7 procent vid budgivning. Här kostar en villa runt 1 980 000 respektive 1 480 000 kronor.  För lägenheter toppar Skellefteå listan med 21,1 procent. Medelslutpriset för en lägenhet i Skellefteå är cirka 1 840 000 kronor. I Stockholm går en budgivning för villa i snitt upp 11,9 procent och en lägenhet budas i snitt upp med 12,9 procent. 

Gör en värdering av bostaden du är intresserad av för att hålla koll på värdet innan budgivningen.

Det här påverkar budgivningar

Stigande budgivningar brukar korrelera med en stark bostadsmarknad och att efterfrågan på bostäder är högt. Men det behöver inte bara vara ett tecken på en intensiv bostadsmarknad, det viktiga är vad slutpriset landar på. 

En vanlig uppfattning är att budgivningarna stiger som mest i storstäderna. Våra siffror visar tvärtom att många mindre kommuner toppar listan över störst skillnad mellan utropspris och slutpris. En förklaring skulle kunna vara att bostäder säljs till lägre priser och dessutom sker det färre försäljningar totalt. Det i sin tur kan göra det svårare att sätta ett marknadsmässigt pris.

Funderar du på att sälja din bostad? Få hjälp med att hitta en mäklare kostnadsfritt och enkelt.

Se hur mycket budgivningarna går upp där du bor👇

Statistiken är uppdelad på villor respektive lägenheter och finns tillgänglig för alla kommuner där det sålts minst 20 bostäder de senaste tre månaderna. Siffrorna baseras på bostäder som sålts under perioden 20 juni till och med 20 september 2021.