Skip to content

Så lyckas du köpa fritidshus under högsäsong

Karin Grundeus

fritidshus

De flesta vill köpa fritidshus i takt med att vädret blir varmare. Därför är fritidshusmarknaden som mest intensiv under våren. Men det går att göra fynd trots konkurrensen – här går vi igenom tipsen som kan hjälpa dig att lyckas. 

Håll koll på snart till salu

Om du vill köpa fritidshus under högsäsong är det smart att ligga steget före andra. Idag annonseras inte alla bostäder på den öppna marknaden. Allt fler säljare väljer att lägga ut sin försäljning som snart till salu för att testa marknaden – och många säljs innan de hinner bli till salu på andra bostadssajter. Just nu finns det ungefär lika många bostäder till salu som snart till salu på Booli. Det är inte många köpare som vet om den här förändringen på bostadsmarknaden, vilket ger dig ett försprång i ditt letande. 

För att underlätta för dig som köpare samlar vi på Booli in alla bostäder från mäklarnas webbsidor, så att du slipper leta överallt eller missa ditt drömhus. Ett tips är alltså att även leta bland fritidshus som är snart till salu och alltid kontakta mäklaren för att visa ditt intresse. Med lite tur hinner du få en visning och köpa huset innan någon annan spekulant ens hinner se det. 

☎️ Kontakta mäklare i området

Det lönar sig ofta att vara “på” när det gäller husletande. Om du vet vilket eller vilka områden du är intresserad av är det bra att ta reda på vilka mäklare som är aktiva just där. På Hittamäklare finns alla mäklare registrerade för att du enkelt ska hitta rätt.

Hör av dig och visa att du finns och vad du letar efter. Var inte rädd för att återkomma längre fram, du vill att mäklaren ska ha dig i åtanke när nästa fritidshus dyker upp. Om du har tur kan du få en förhandsvisning och kanske till och med få lägga ett bud!

🗺 Leta bredare

Om du inte redan har bestämt dig för exakt hur och var du vill ha ditt fritidshus är ett tips att våga vara öppen. Leta även längre bort eller bland objekt som inte uppfyller alla dina krav. Oftast är det enklare att kompromissa när det gäller ett fritidshus eftersom du inte kommer bo där året om, och kan se det som ett mer långsiktigt projekt. Ju bredare du letar desto mindre blir konkurrensen – och desto fler chanser har du att hitta ditt fritidshus!

💡 Buda smart

Vill du lära dig att buda som ett proffs är det smart att läsa den här listan. Ett av tipsen är att inte sätta din maxgräns vid ett jämt 100 000-tal, eftersom många andra gör just det. Har du istället möjlighet att sätta ditt tak vid exempelvis 10 000 kronor över ökar chansen att andra budgivare hoppar av innan. Exempelvis 110 000 kronor istället för 100 000 kronor.

Ett annat tips som många glömmer bort är att det går att deala med annat än pengar i en budgivning. För fram till säljaren via mäklaren att du exempelvis kan vara flexibel med tillträdet eller inte behöver att förrådet ska vara rensat eller huset städat. Det här är saker som kan väga tungt hos säljaren. Det kan också göra att turen går till dig, trots att en annan budgivare lagt några tusenlappar mer än dig.

☕️ Gör bostadsköpet mindre stressigt 

Det borde vara jätteenkelt med boende och boendeekonomi. Därför har SBAB tagit fram ett unikt och smart lånelöfte. Med Smart lånelöfte kan du själv uppdatera och anpassa ditt lånelöfte efter fritidshusen som du kollar på. Du slipper även kolla med banken inför varje ny budgivning. Och du får ett lånelöfte som du har med dig, hela tiden. Dessutom får du förslag på alla fritidshus som matchar just ditt lånelöfte från Booli som har Sveriges största samlade utbud av bostäder till salu.

Genom att vara väl förberedd med lånelöftet kommer du ligga bra till i budgivningen om den som budade över dig inte har lånelöftet klart.