Skip to content

Mäklarna som förmedlar bostäder till miljardvärde

Josephine Linghammar

Mäklare Richard Lagerling

Vår mäklarguide Hittamäklare sammanställer årligen topplistor för de mäklare som har publicerat bostäder till högst värde. I år, 2020, för sjunde året i rad toppar Stockholmsmäklaren Richard Lagerling listan, men till skillnad från förra året är han inte ensam om att ha publicerat bostäder till ett värde av över en miljard kronor.

Mäklare Adam Faroumand
Adam Farhoumand, nästa års vinnare?

Precis som föregående år är det Richard LagerlingLagerlings fastighetsmäkleri och Adam FarhoumandUnik fastighetsmäkleri, båda verksamma i Stockholm, som toppar listan för högst värde på publicerade bostäder. För trots rådande pandemi har båda mäklarna publicerat bostäder till ett värde av över en miljard kronor. 

– Det har verkligen varit ett speciellt år på bostadsmarknaden. Under året såg vi till exempel inte den dipp på marknaden som vi vanligtvis brukar se under sommarmånaderna och det kan förklaras med att intresset för att flytta har ökat i och med att pandemin har hindrat oss från att resa och ägna oss åt våra fritidsintressen. Statistiken visar på att mäklarna trots pandemin har förmedlat bostäder till snarlika värden som föregående år, säger Alexandra Eldin, affärsområdeschef på Hittamäklare. 

Topp 5 mäklare 2020

PlaceringMäklareTotalt värde av publicerade annonserAntal publicerade annonser
1Richard Lagerling 1 818 770 000126
2Adam Farhoumand 1 328 050 000227
3Niklas Berntzon 995 020 00044
4Martin Sjöman 824 340 000130
5Robert Nordstrand 779 125 00088

Lyx kontra antal

Alexandra Eldin, Affärsområdeschef Hittamäklare
Alexandra Eldin, Affärsområdeschef Hittamäklare

Vägen till miljarden har sett olika ut för mäklarna — Adam Farhoumand, som arbetar runt om i hela Stockholm, har publicerat drygt 100 fler annonser än Richard Lagerling, som främst förmedlar större lägenheter och våningar i stadsdelen Östermalm.

– Att vi ser så pass stora skillnader i antalet publicerade annonser beror på att mäklarna har olika kundgrupper. Vissa mäklare förmedlar exempelvis fler, men billigare objekt i ett större geografiskt område, medan andra arbetar koncentrerat i en viss stadsdel med mer exklusiva, men färre objekt, säger Alexandra Eldin, affärsområdeschef på Hittamäklare. 

Färre antal kvinnor i toppen

Förutom att årets topplista domineras av Stockholmsmäklare så är det ytterligare en aspekt som sticker ut, nämligen könsfördelningen. Bland topp 20 är det endast en kvinnlig mäklare med och det är Josefin Sjöström på mäklarbyrån Simon Crest, som ligger på plats 17. Det är en anmärkningsvärd stor skillnad jämfört med föregående års topplista, då sex kvinnliga mäklare hamnade på topp 20. När vi tittar på hela branschen så kan vi se att könsfördelningen bland registrerade mäklare är 54% män och 46% kvinnor, enligt Mäklarsamfundets branschrapport för 2020.