Skip to content

Vad tar en mäklare i arvode?

Lisa Eriksson

Mäklare

Funderar du på hur mycket en mäklare egentligen tar i arvode? Alltså vad det kostar att sälja med en mäklare? Det kan vara klurigt att svara på den frågan! Det beror nämligen på att mäklaren själv bestämmer sitt arvode baserat på flera faktorer, bland annat vilken typ av bostad som ska säljas och vad försäljningspriset förväntas bli på ett ungefär. Dessutom kan du och mäklaren välja på en rad olika modeller att basera arvodet på.

Flera faktorer påverkar arvodet

Här är några av de faktorer som spelar in på hur stort arvodet (mäklarens pris) är:

Bostadstyp
Bostadstypen är viktig, arvodet för villor är ofta högre än för bostadsrätter. Att arvodet är högre för villor beror på att det krävs mer tid och arbete av mäklaren att sälja en villa jämfört med att sälja en bostadsrätt.

Mäklarens erfarenhet
En mäklare som har lång erfarenhet i branschen kan ta ett lite högre arvode. Det beror helt enkelt på att mäklaren har ett större kontaktnät med potentiella kunder, att mäklaren har många återkommande kunder och att mäklaren med hjälp av sin erfarenhet kan lyckas sälja bostaden till ett högre slutpris. 

Förväntat försäljningspris
Vad kommer bostaden att säljas för? Bostadens försäljningspris påverkar ofta arvodet – ju dyrare försäljningspris desto högre blir arvodet. Det innebär att arvoden brukar vara lite högre i större städer, där bostadspriserna generellt är högre. 

Bostadens värde påverkar arvodet

Statistik från Hittamäklare visar på ett ungefär hur stort ett arvode kan vara baserat på bostadens värde. Om du inte vet vad värdet på din bostad är så kan du med hjälp av Hittamäklare komma i kontakt med en mäklare för att få din bostad värderad kostnadsfritt.

Bostadens värdeMäklararvode i snitt
0 – 1 000 000 kr23 600 – 55 000 kr
1 000 000  – 2 500 000 kr30 000  – 75 000 kr
2 500 000  – 6 000 000 kr40 000  – 109 000 kr
6 000 000 +55 000  – 228 000 kr

Olika modeller för arvode

Mäklarna kan använda sig av flera olika modeller för att bestämma arvodet. Här har vi samlat de tre vanligaste modellerna:

Fast arvode i kronor
Du och mäklaren kommer tillsammans fram till ett fast arvode i samband med att ni tecknar uppdragsavtalet. Ett fast arvode ändras inte beroende på vad slutpriset blir och passar dig som vill veta redan innan försäljningen har skett vad mäklaren kommer att kosta. Fast pris helt enkelt!

Fast arvode i procent baserat på slutpris
Du och mäklaren kommer på förhand fram till en procentsats av slutpriset som mäklaren ska få i arvode. Den procentsatsen förhandlar ni om när du tecknar uppdragsavtalet. Det kan till exempel vara 1,5% eller 2% av försäljningspriset. Arvodet påverkas därmed helt av slutpriset och blir högre ju högre försäljningspriset blir.

Stege/trappa
I en stege har mäklaren ett lite lägre grundarvode, plus en extra procentsats om bostaden säljs över ett visst slutpris som ni kommer fram till i samband med att ni tecknar uppdragsavtalet. Den här modellen kan fungera som ett incitament för mäklaren att jobba hårdare för att nå ett högt slutpris. Med en stege är det viktigt att du själv räknar ut vad arvodet kommer att bli

Fokusera inte bara på att hitta den billigaste mäklaren

Ett vanligt misstag, som är lätt att göra, när du väljer mäklare är att stirra sig blind på att hitta den mäklare som tar lägst arvode. Om du gör det, kan du gå miste om mäklare som kostar mer, men som också kan leverera ett högre slutpris. Därför är det viktigt att alltid jämföra flera mäklare, inte bara arvoden utan också mäklarens tidigare försäljningar i ditt område och rekommendationer från tidigare kunder. På Hittamäklare kan du få hjälp att kostnadsfritt hitta och jämföra mäklare i ditt område.