Skip to content

Här är bästa tipsen till alla blivande bostadsägare

Booli

Det spelar ingen roll om du ska köpa ett hus eller en bostadsrätt. Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan du stoppar nyckeln i låset till din nya bostad. Här kommer tips och råd till alla blivande bostadsägare.   

Att köpa hus brukar kallas för den största affären i livet och därför är det bra om du är så förberedd som möjligt i jakten på drömhuset. Om du ska köpa ett äldre hus som behöver lite extra kärlek ska du ta höjd för kommande renoveringskostnader, men det finns flera saker som är bra att kolla i alla hus. 

  • Hur ser ytskikten ut i badrum, kök och tvättstuga? 
  • Är tak, fasad och fönster i bra skick? 
  • Finns behov av dränering? Ligger huset i en sluttning eller bergigt område kan det vara extra viktigt att se till att dräneringen fungerar. 
  • Fukt kan leda till mögel och hussvamp. Har huset krypgrund bör du kolla extra noga efter mögelangrepp, och se om det finns tillräckligt bra avfuktning. 

Kom ihåg att det är ditt ansvar som köpare att noga undersöka huset. Om du slarvar med undersökningsplikten vid husköpet, och du senare upptäcker fel och brister med huset, kan du inte kräva säljaren på ersättning. När du flyttar in ska du också se till att du har en villaförsäkring som täcker dina behov. Villaförsäkringen gäller för huset, tomten och övriga byggnader, men också för dig själv, din familj och era saker – hemma och på resa. 

Köpa bostadsrätt? Glöm inte det här   

Undersökningsplikten gäller även för dig som ska köpa en bostadsrätt. Det är helt okej att flytta på möbler och mattor för att se om det finns skador på väggar och golv. I kök och badrum bör du titta efter eventuella fuktskador. Det är också en bra idé att kolla sådant som rör själva bostadsrättsföreningen. De kanske planerar att utföra större renoveringar, eller att höja avgiften? Därför är det bra att alltid läsa igenom föreningens stadgar och årsredovisning. Ta även reda på om det är din hemförsäkring, eller föreningens försäkring, som ska ersätta kostnader vid exempelvis en vattenskada. Det avgör om du behöver hemförsäkring med bostadsrättstillägg eller inte.   

Hitta rätt försäkringar för dina behov 

Du har hittat din drömbostad, men vad händer nu? Givetvis behöver du en riktigt bra hemförsäkring till ditt nya boende. Men om du dessutom ska flytta ihop med din partner, eller går i väntans tider, är det hög tid att se över alla era försäkringar.  

– Vi rekommenderar att ni även skaffar varsin livförsäkring. Det ger en ekonomisk trygghet som är extra värdefull att ha, särskilt om man har bostadslån tillsammans med någon, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If. 

Om If Skadeförsäkring
   
If är Nordens största försäkringsbolag med cirka 3,9 miljoner kunder och runt 7300 anställda. Snabb skadehantering, personlig service och att kunna erbjuda marknadens bästa försäkringslösningar för både privatpersoner och företag är starka ledord för If. 

Läs mer om IF Skadeförsäkringar