Skip to content

Därför ska du titta på din energideklaration

Josephine Linghammar

Husenergideklaration

Energidek…vad? Energideklaration är något som låter krångligt och svårt och därför hoppar många köpare och husägare över att läsa den. Men, det är inte så svårt, vi visar vad du ska titta efter och varför det är viktigt att hålla koll på. Speciellt eftersom en del hus kan få både lägre elräkning och lägre bolåneränta! Vad har ditt hus för energiklass?

Om du har köpt hus efter 2006 har du förmodligen en energideklaration för huset någonstans bland dina papper. Även flerbostadshus ska ha en energideklaration som gäller för hela byggnaden. Lagen om energideklarationer har funnits sedan 2006, så köpte du ditt hus före detta år har du förmodligen ingen energideklaration. Det är det här dokumentet som visar hur effektivt ditt hus energianvändning är! Så kolla noga och undersök hur du kan minska energianvändningen i ditt hus och samtidigt bidra till ett bättre klimat.

Ny och gammal energideklaration

Energideklarationer som är gjorda efter 2014 använder en ny modell där bostaden bedöms utifrån en skala A-G. All nyproduktion som byggs idag ska ha energiklass C eller högre. Energideklarationen från före 2014 använder istället en symbol och är svårare att jämföra med andra bostäder. 

Energideklaration exempel energilass E
Exempel på hur en energideklaration, gjord efter 2014, ser ut. Denna byggnad har energiklass E.

Rabatt på bolån – Gröna bolån

För dig med ett relativt nybyggt hus eller där du gjort en del insatser så kan du nå upp till ett så kallat Grönt bolån. Hos de flesta banker kan du idag få ett Grönt bolån om du har energiklass A eller B. På SBAB får du 0,10 procentenheter lägre ränta om du har energiklass A eller B och 0,05 procentenheter om du har betyg C. Det betyder att om du får 0,1 procentenheter i rabatt på ett bolån där du har 1,5%, ränta så blir räntan 1,4%.

Även du som bor i ett flerfamiljshus får Grönt bolån om energiklassen är A, B eller C.

Vilka hus har en energideklaration?

Deklarationen för flerbostadshus ska alltid finnas och uppdateras vart tionde år. För villaägare måste en energideklaration finnas vid försäljningen och behöver inte uppdateras när man bor i huset. Deklarationen gäller i 10 år, så finns det en giltig deklaration när du ska sälja så räcker det med att använda den, annars får du göra en ny.

Så förbättrar du din energiklass

De allra flesta äldre hus idag har sämre energiklass i energideklarationen då vi byggde hus på andra sätt förr. Det är därför energideklarationen kommit till. För att vi ska kunna göra hållbara val när vi köper bostad och kunna förbättra våra boenden som vi redan har. 

Många äldre hus har kanske tunnare väggar med mindre isolering, vind utan isolering eller fönster med drag. Hos SBAB kan du se korta filmer med exempel på saker du kan göra i ett hus beroende på vilket år huset är byggt.

I husets energideklaration ska det även stå med tips på saker som just du kan göra i ditt hus för att förbättra energianvändningen. Men, med det sagt är det ofta svårt att komma upp i de högsta energiklasserna om du har fått ett riktigt lågt betyg. Det är rimligt att räkna att du kan förbättra ditt hus med några steg. För varje steg du kommer upp minskar energianvändningen och det blir billigare driftskostnader för dig.

Vem gör energideklarationen?

Energideklarationen utförs av en oberoende certifierad energiexpert. På Boverket kan du söka efter certifierade experter. Ofta kan även företaget som gör en vanlig besiktning av huset även göra en energideklaration. Fråga gärna om råd från din mäklare. Här kan du få hjälp att gratis hitta rätt mäklare

Här kan du hitta ditt hus energideklaration

Du kan enkelt söka fram din energideklaration direkt hos Boverket om du har adress eller fastighetsbeteckning.