Skip to content

Så väljer du mäklare

Josephine Linghammar

Att välja mäklare

I Sverige finns det över 6000 registrerade fastighetsmäklare, det kan därför kännas som en omöjlig uppgift att hitta den bästa mäklaren när du ska sälja. Det är därför många av oss vänder sig till vår egen bekantskapskrets och frågar om råd. Även om det är en bra start så finns det mer man kan göra för att hitta rätt mäklare.

Det blir allt vanligare att använda sig av en gratis och oberoende matchningstjänst, där en av de populäraste är Hittamäklare.se. Genom att skriva in kort information om bostaden kommer du snabbt i kontakt med mäklare som passar dig. Testa här.

Så väljer du mäklare

Oavsett om du använder en matchningstjänst eller själv hittar en mäklare finns det några saker att tänka på i mötet med mäklaren. Träffa fler än en mäklare, gärna 3-5 mäklare och låt dem presentera sig och sina tjänster. På så sätt bildar du dig snabbt en uppfattning om utbudet på marknaden i ditt område vilket också gynnar din förhandlingsposition. Priser och förutsättningar bland mäklarna varierar så förbered dig på att ställa många frågor. Lyssna till deras resonemang kring försäljningsprocessen och värderingen av din bostad. Genom att göra detta blir det ofta tydligare vad som skiljer mäklarna från varandra. Ställ frågor till mäklaren om provision, ensamrätt, marknadsföring och visningar. Var uppmärksam och noggrann så väljer du en förmedlingstjänst som passar dig och ditt objekt bäst.

Tips på frågor att gå igenom med mäklarna

  • Pris för förmedlingstjänsten, vilken betalningsmodell används?
  • Vad använder mäklare för marknadsföring?
  • Antal och längd för visningar?
  • Hur går budgivningen till?
  • Vilket utropspris tror mäklaren är bäst?
  • Hur hanterar mäklaren klagomål?

Saker du själv kan göra