Skip to content

Booli-panelen: Här är våra bästa råd till dig som ska sälja bostad just nu

Karin Grundeus

Just nu är det många som funderar på att sälja sin bostad, det syns tydligt i vår statistik. Men vad ska man egentligen tänka på när man säljer under en pandemi? Och finns det något man borde undvika? Vi har satt ihop en panel med experter från olika perspektiv för att hjälpa dig längs vägen.


Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB

Kartlägg marknaden noga. Ta reda på vad som sålts i ditt närområde i nutid. I de allra flesta situationer är det bäst att göra affären i ordningen: sälja först och köpa sen. För att när du gör det den ordningen vet hur mycket du har att röra dig med. Du slipper stressen att inte få sålt inom rimlig tid och ännu värre behöva betala för två boenden. Och är det så att du inte hittar din nästa bostad på en gång finns det alltid temporära lösningar att ta till. Hyra i andra hand ett tag till exempel och under tiden leta vidare.

Det är lätt att jämföra sin egen bostad med den som sålts till rekordpris och sätta förväntningarna efter det. Sätt din prisförväntan i relation till vad du en gång köpte bostaden för. Förbered dig på att det kan ta tid.


Ted Federmann, Kundansvarig Hittamäklare

I tider av ökad volatilitet finns det olika teorier om hur man bör gå tillväga för att maximera utfall. Vissa menar att man endast ska sondera bland kontakterna i mäklarens spekulantregister, andra att man ska exponera objektet på marknaden som “snart till salu”. Ett tredje alternativ kan vara att gå ut med en skarp försäljning på en prisnivå som man verkligen är villig att sälja på, för att få till en förhandling med enstaka spekulanter.

Jag tror inte det finns en gyllene väg framåt, utan jag tror det beror mer på vilket sorts objekt man ska sälja. Hur marknaden ser ut för just denna typen av objekt (villamarknad kan skilja sig markant från bostadsrätter och vice versa) samt hur brådskande situationen är.

Min rekommendation är därför att surfa in på Hittamäklare för att se vilka mäklare som är aktiva i just ditt område och med just din sorts objekt. Lyssna med dessa hur de skulle jobba med din bostads målgrupp/köpare för att maximera utfallet.


Josephine Linghammar, presskontakt Booli

Toppobjekt och bra lägen säljer i regel bra även i tider av osäkerhet. Prata med en mäklare, gör en värdering på Booli. Fundera över vad du är redo att sälja för och hur attraktivt ditt boende är. Om du säljer före du köper får du också mer tid och situationen kan kännas mindre stressande.

Ha gärna kontakt med mäklaren i god tid innan du måste sälja så har du möjlighet att göra mindre ändringar i din bostad för att göra den lättare att sälja. Nu när sommaren närmar sig är det också perfekt läge att ta bilder även om du funderar på en försäljning längre fram. Letar du bostad men inte är redo att sälja före du köper så förbered så mycket du kan. Så det bara är att trycka på knappen när du vill komma igång med din försäljning.