Skip to content

Vad är en underhands­försäljning?

Josephine Linghammar

Underhandsförsäljning

Begreppen kring bostadsförsäljningar blir allt fler. Vad är en underhandsförsäljning och vad betyder egentligen På G eller Snart till salu? Är det samma sak? Vi reder ut skillnaden mellan en underhandsförsäljning och de andra begreppen som beskriver förmarknaden.

Förmarknaden/Snart till salu/Kommande/Pre-market/På G/ Läge+

Vi börjar med att fokusera på förmarknaden. Underhandsförsäljningar finns beskrivet längre ner. Mäklarbyråerna benämner fenomenet Snart till salu med olika egna uttryck. Det gör att det kan vara svårt att få en överblick och förstå vad begreppen betyder. Men det handlar enkelt förklarat om en förmarknad, och den fungerar i stort sett på samma sätt hos de olika byråerna.

Försäljninggsprocessen med Snart till salu

Mäklaren lägger först ut bostaden på sin egna hemsida. När mäklaren lägger ut annonsen på sin hemsida så blir den även sökbar på Booli, oavsett om det är en skarp försäljning eller tillhör förmarknaden. Booli fungerar som en söktjänst som samlar bostäder som är till salu eller snart till salu i Sverige.

Efter att bostaden legat ute som Snart till salu en tid säljs den eller läggs ut som en skarp försäljning med bilder och visningstider mm. Om den inte redan blivit såld på förmarknaden såklart.

Bli inte lurad av namnet

Namn som Snart till salu eller Kommande kan vara missvisande eftersom bostaden i många fall säljs redan i den här fasen. Allt beror på säljarens planer och det kan variera stort mellan annonserna. En del säljare lägger upp annonsen medan de väntar på att bilderna ska bli klara. Eller att säsongen ska dra igång. Andra säljare lägger ut sin bostad som Snart till salu medan de letar efter något att köpa, eller inväntar ett riktigt bra bud. Annonserna saknar ofta, men inte alltid; pris, bilder eller visningstider.

Få överblick över förmarknaden och agera

På Booli kan du enkelt få en överblick över alla bostäder som är snart till salu i Sverige. Om du ser en bostad som ligger markerad som Snart till salu ska du inte vänta på att bostaden ska bli till salu. Om du är intresserad ska du istället alltid kontakta mäklaren för mer information. Annars kanske du missar försäljningen eftersom den kan säljas redan innan den annonseras ut med en fullständig annons på andra bostadssajter.

Snart till salu fortsätter att öka i popularitet. Av totalt 52 888 annonser på Booli under november 2021 var 27 879 snart till salu någon gång under månaden.

Håller du på att köpa bostad? Här kan du läsa mer om hur du ska tänka kring utbudet som är Snart till salu.

Snart till salu är bostäder som finns på förmarknaden. Underhandsförsäljnigar syns inte i statistiken.
Utveckling av bostäder som visas som snart till salu från 2015 och framåt.

Underhandsförsäljning eller Pre-pre-market

Underhandsförsäljningar kallas ibland Pre-pre-market och de brukar delas in i två större grupper:

1. Exklusiva bostäder

De bostäder som är mycket exklusiva och där säljaren inte vill exponera bostaden öppet i en annons. Mäklaren kan då skriva storlek, antal rum och område i annonsen, men ingen exakt adress med få eller inga bilder inifrån bostaden. Den som är intresserad får kontakta mäklaren för mer information och privata visningar.

2. Heta bostäder

Bostäder som precis kommit in till mäklaren och som ännu inte hunnit få en annons. Det här blir extra vanligt i en het bostadsmarknad. En mäklare som sålt en villa på en het marknad kommer knappt att behöva lägga ut nästa villa till salu – spekulanterna står redan på kö. Och köparna behöver ringa runt till mäklarna för att höra om de har något de vet är på väg in. På så sätt säljs vissa bostäder innan de ens hinner ut på annons.

I en lugnare marknad är det vanligt att definition nummer två, alltså heta bostäder, blir mindre vanliga.

Skillnaden mellan Snart till salu och underhandsförsäljning

Skillnaden mellan Snart till salu och underhandsförsäljningar är att de bostäder som annonseras som Snart till salu kommer att komma ut som skarpa försäljningar (om de inte blir sålda redan på förmarknaden). De exklusiva objekten som säljs under hand kommer inte att komma ut på den öppna marknaden även om försäljningen skulle gå trögt. Däremot så kommer de heta bostäderna att behöva komma ut som Snart till salu eller Till salu om marknaden lugnar ner sig och det inte går att sälja under hand.