Skip to content

Har du koll på balkongens väderstreck?

Karin Grundeus

Balkong

För många är en balkong inte bara viktigt, utan till och med avgörande när de letar bostad. Och vi förstår varför. Det ger en möjlighet att vara utomhus och samtidigt få vara ifred. Att odla växter utan att behöva en trädgård. Vår balkonganalys visar till och med att en balkong höjer värdet på en lägenhet, rejält. Men hur viktigt är egentligen läget? Och hur skiljer sig balkongens väderstreck åt?

Hur solljuset faller är såklart olika beroende på var i Sverige du bor, vilken tid på året det är, omkringliggande bostäder och vilket våningsplan du bor på. Dessutom har många balkong i två väderstreck. Men här är en förenkling av hur de olika väderstrecken skiljer sig åt:

Balkongens väderstreck

Öster

Österläge är perfekt för den morgonpigge. Att ha balkongen i öst innebär nämligen att du kan njuta av morgonsolen till frukosten eller morgonkaffet. Österläge kan också vara skönt på högsommaren när solen är som mildast under just morgontimmarna.

På hösten och vintern kan balkonger i öst bli mörka eftersom solen försvinner snabbare, men hur mycket använder man egentligen balkongen under den tiden på året? 

Söderläge 

Det är inte en slump att mäklare ofta lyfter upp väderstrecket i en lägenhetsannons där balkongen ligger i söder. Det betyder att du kommer ha direkt solljus under i stort sett hela dagen. Men det kan bli varmt, väldigt varmt. Därför behöver många komplettera balkongen med ett parasoll eller markiser.

Tänk på att det alltså kan vara en fördel att ha träd eller andra bostäder runt omkring som kan ta några av solens varmaste strålar. Under soliga vinterdagar kan däremot en balkong i söderläge göra det behagligt att sitta ute en stund, trots kylan.

Väst

Att ha en balkong i västerläge betyder att du kommer få njuta av den berömda kvällssolen. Det är inte lika varmt på en balkong i väst eftersom solen oftast är snällare mot slutet av dagen. Många föredrar västläge för att kunna äta ute-middagar eller umgås med vänner under sena sommarkvällar.

Däremot har inte alla med väst-balkong möjlighet att se solen gå ner i horisonten. Eftersom solen blir lägre och lägre ju mer timmarna går kan vissa balkonger nästan missa solen helt, särskilt under höst- och vintermånaderna.

Norrläge 

Norrläget har ett oförskämt dåligt rykte. Även fast det inte blir direkt solljus på balkongen kan du fortfarande njuta av solen, både under både tidig morgon och sen kväll. Visst, det blir ofta mörkt i ett norrläge under vintern, men under våren och sommaren är det fortfarande ljust i norrlägen.

Under de varmaste sommarmånaderna kan ett norrläge till och med vara att föredra – med tanke på svalkan och möjligheten att vara på balkongen utan att bränna sig. Så att både få se morgon- och kvällssol, och vara på en sval balkong under högsommaren kan inte vara så dåligt ändå!

Tips!

Om du, som många andra, ofta glömmer bort var solen går upp och ner kan de här minnesreglerna hjälpa till:

  • Solen, precis som slipsen, går ner i väst 👔
  • Solen öppnar ögonen i öster 👀

Har du en lägenhet med balkong och vill sälja?

Vår systersajt Hittamäklare vet allt om att välja mäklare och hjälper dig att jämföra mäklare i ditt område. Bland annat kan du se topplistor, statistik över mäklarnas bostadsförsäljningar och betyg från tidigare kunder.