Skip to content

Analys: Så mycket ökar värdet om din lägenhet har balkong

Karin Grundeus

balkong

Hur mycket ökar egentligen en balkong värdet på en lägenhet? Tack vare vår analys kan vi ge dig svaret på den frågan. Vi har granskat en stor mängd bostadsannonser och det visade sig att de annonser som innehöll ordet ”balkong” hade en 1,9% högre värdering än de utan. Låg balkongen dessutom i söderläge tillkommer ytterligare värde.

En lägenhet med balkong säljs ofta för 60 000 till 90 000 kronor mer än en lägenhet utan balkong. Om balkongen dessutom är i söderläge ligger spannet mellan 70 000 och 100 000 kronor. Uttryckt i procentenheter är värdet av en balkong ca 1,9 % av slutpriset. Ligger balkongen i söderläge är skillnaden istället ca 2,1%.

En förklaring till värdeökningen kan vara att balkong är något som många inte kan tänka sig att vara utan, och då är villiga att betala för det – i många fall långt mycket mer än vad de här siffrorna visar.

Den här kartläggningen visar alltså att det med stor sannolikhet är värt investeringen. Och den som har möjlighet att bygga balkong får troligtvis igen pengarna och dessutom en högre trivsel under tiden man bor.

Om undersökningen

Analysen har vi gjort genom att titta på slutprisets avvikelse från Boolis värdering för att förstå vilken påverkan tillgång till balkong och solläge har på priset. Undersökningen baseras på bostadsannonser som innehåller någon av de här balkongtyperna:

  • Traditionell balkong: en vanlig balkonglåda
  • Terrass: en ovanligt stor balkong
  • Kungsbalkong: en balkong på översta våningen som sträcker sig över flera rum

Utöver det har vi också tittat på hur söderläge påverkar skillnaden mellan slutpriset och värderingen.

I underlaget finns 18 500 lägenhetsförsäljningar i Stockholms kommun mellan 2018-06-01 och 2019-06-01. För varje lägenhetsförsäljning har vi information om koordinat, slutpris, värdering, skillnad mellan slutpris och värderingen samt information som säger om det finns balkong eller inte (från lägenhetsbeskrivningen).