Skip to content

Expertpanelen: Tänk på det här om du ska sälja din bostad nu

Karin Grundeus

I höstas bromsade bostadsmarknaden in efter flera år av stigande priser och där bostäder nästan såldes av sig själva. Nu på en mer osäker marknad är det svårare att veta hur man ska tänka – speciellt om man funderar på, eller faktiskt måste, sälja sin bostad. Hur ser marknaden ut? Går det fortfarande att få sin bostad såld? Och vad ska man ha för förväntningar? Här ger Boolis expertpanel sina mest värdefulla tips.

Sälj före du köper så vet du vad du har att röra dig med ekonomiskt.” 

Jennie Leffler, affärsansvarig för analysverktyget Booli Pro

Här är mina bästa tips till dig just nu som säljare: 

  • Försök undvika att sätta dig i en stressad situation. Räkna med att det tar längre tid att sälja din bostad. Mediantiden för en försäljning just nu är 40 dagar.
  • Ha realistiska prisförväntningar. Jämför inte med vad grannen fick under Pandemin utan utgå från färsk försäljningsdata. Sälj före du köper så vet du vad du har att röra dig med ekonomiskt. 
  • Ta dig tid att räkna på vad du måste få ut för din bostad för att kunna köpa din nästa bostad. Var förberedd och stäm av med banken genom att skaffa lånelöfte för din nya bostad.
  • Se dig själv som en koordinator för din bostadsförsäljning. Ta hjälp av de du behöver för att navigera bostadsmarknaden på bästa sätt, vänner, familj, mäklare och bank. 
  • Det är ett stort utbud av bostäder till salu så det kan vara värt att göra mindre insatser för att din bostad ska komma till sin rätt. Alltifrån måla en vägg till enklare styling för en trevlig känsla.
  • Kom ihåg! Det är alltid du som bestämmer vem du vill sälja till och till vilket pris.

”Det görs fortfarande affärer på relativt höga kvm-prisnivåer.

Ted Federmann, projektledare på Hittamäklare

Jag kan under mina 15 år i bostadsbranschen inte minnas att förutsättningarna på marknaden skiftat så snabbt som under de senaste 12-18 månaderna; från stekhett till… lite mindre hett.

Även om marknaden lugnat sig i jämförelse med pandemiåren, görs det affärer på relativt höga kvm-prisnivåer. Förfarandet är dock annorlunda mot förr.

Värt att tänka på framöver för dig som ska sälja:

  • Ta höjd för tiden det tar att sälja en bostad just nu. Sälj allra helst först för att veta vad du har att röra dig med – särskilt om du tecknat dig för nyproduktion.
  • Köpare och säljare möter varann i förhandlingar snarare än budgivningar just nu. Förvänta dig att din mäklare förespråkar att gå ut med ett pris som du har utrymme att förhandla med.
  • Föreningens ekonomi (bostadsrätter) och bostadens uppvärmning (villa/radhus) har större inverkan på bostadsvärdet. Dessa faktorer kan även ha påverkan på ditt låneutrymme hos banken. Kika gärna på SBABs gröna bolån!
  • Försök hålla försäljningsomkostnaderna så låga som möjligt. Kom ihåg att du med en annons på Booli visar ditt objekt för de som går i köptankar helt kostnadsfritt. Du kan också hitta rätt mäklare till din försäljning med vår kostnadsfria matchningstjänst på Hittamäklare.

Börja med att gå ut med bostaden som snart till salu för att se hur stort intresset är” 

Josephine Linghammar, marknadschef på Booli

Det har skett en stor förändring på hur bostäder prissätts sedan toppen i somras. I en het marknad är det vanligast att sätta låga utropspriser för att få till en budgivning. I nuvarande marknad har det istället blivit vanligt att lägga ett ganska högt utropspris och hoppas att köparna kan ta det direkt alternativ förhandla nedåt. Så tänk igenom, tillsammans med din mäklare, vilken strategi du vill använda för att sätta ditt pris.

Du kan också börja med att gå ut med bostaden som snart till salu och på så sätt känna efter hur stort intresset är för din bostad. 

Inte valt mäklare ännu? Jämför fler mäklare innan du väljer, valet av mäklare är ännu viktigare på en trögare marknad. På Hittamäklare kan du jämföra och bli matchad med de bästa mäklarna för just dig och din försäljning.