Skip to content

5 enkla tips för att sänka din elräkning

Booli

Har du den senaste tiden funderat på hur du skulle kunna sänka din elräkning? Det finns en hel del olika knep som tillsammans kan påverka hur mycket el du förbrukar i din bostad. Här har vi samlat fem områden där du med små medel på sikt kan minska din förbrukning, och förhoppningsvis också din elräkning.

Uppvärmning 🔥

Sänker du inomhustemperaturen med 1 grad, kan din elanvändning minska med upp till hela 5 procent. Passa också på att ha en sval sovrumstemperatur, vissa studier pekar på att sömnen blir bättre! Tänk bara på att inte sänka inomhustemperaturen för lågt. Det rekommenderas inte att låta temperaturen gå under 15 grader i ett hus, då undviker du problem med fukt och kondens. Är du osäker kan du skaffa en fuktmätare för att hålla koll. Var sparsam med att använda handdukstorkar och golvvärme om du har det, de drar ofta mycket energi. Använd heller inte mattor på golv med värme eller blockera dina element med möbler eller gardiner, det förhindrar värmen att cirkulera effektivt i rummet.

Undvik att ha öppna vädringsluckor ofta eller hela tiden, satsa istället på ett rejält korsdrag då och då för att vädra ur din bostad. Se över tätningar runt dörrar och fönster, i fackhandeln finns olika alternativ av lister och tejper. Men stäng inte av ventilation eller täpp för ventiler, ditt hus behöver andas också!

Elektronik 💡

Slå av och dra ur kontakterna på alla elektriska apparater när du inte använder dem, t.ex mobilladdare drar lite energi när de inte laddar. Ett sätt att göra det smidigt att slå av många kontakter samtidigt är att samla dem i ett grenuttag, som med ett enkelt knapptryck går att stänga av. Det finns även app- och fjärrkontrollstyrda grenkontakter, som gör det hela ännu enklare. Byt ut alla dina lampor till LED eller lågenergilampor med låg watt om du inte redan gjort det.

Vatten 🚿

Visste du att det går upp till fyra gånger så mycket energi att diska för hand med varmvatten som att använda diskmaskinen? Packa disk- och tvättmaskin enligt tillverkarens anvisningar och se till att de är så så fulla som möjligt. Skrapa av matrester istället för att skölja med varmvatten och använd maskinens förinställda Eco-program.

Duscha kortare och kallare – det kan synas på din elräkning direkt! En dusch på 10 minuter motsvarar cirka 120 liter varmvatten och ett fyllt badkar ungefär 150 liter vatten. En dusch på cirka 5 minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnen med 500 kilowattimmar per person. Välj effektiva kranar och duschmunstycken med lägre flöde och bra funktion. Du kan spara cirka 40 procent av varmvattnet på att byta ut dem.

Köket 👩🏽‍🍳

Det kan vara värt att koka upp vatten till matlagningen med vattenkokaren, de flesta vattenkokare drar hälften så mycket energi som lite äldre spisplattor och är dessutom snabbare. Ta också för vana att lägga locket på kastrullerna när du lagar mat, det går åt en tredjedel så mycket energi än om du inte har locket på när du t.ex kokar potatis.

Se också till att dina kastruller och pannor passar dina spisplattor, är plattan 1 centimeter större än kastrullen dras hela 20 % mer energi. Var noga med hålla ugnsluckan stängd, varje gång du öppnar luckan går tempen ner mellan 25-50 grader.

Vitvaror 🥶

Håll temperaturen på 5 plusgrader i kylen och 18 minusgrader i frysen. Det gör att energianvändningen hålls låg och som ett plus håller din mat också längre, ett plus både för din elräkning och matkontot. Håll frysen avfrostad och se till att baksidan på dina skåp är dammfria. Håll ett särskilt öga på kondensorn, är den smutsig drar skåpet mer el, helt i onödan. Det ger också en ökad brandsäkerhet att ta bort dammet!

Står du inför att köpa en ny TV, spis, tvättmaskin eller kylskåp? Naturskyddsföreningen har en bra lista över produkter som är ett smartare val när det kommer till energiförbrukning!

Större investeringar som ger effekt på din elräkning ☀️

På sikt kan det också löna sig att göra större investeringar som att installera tex solceller eller bergvärme. De sänker din driftskostnad men höjer även värdet på ditt hus, visar Boolis analyser.