Skip to content

Unik analys: Solceller betalar sig dubbelt upp för villaägare

Booli

Foto: Mickael Tannus, Svea Solar

Solceller höjer värdet på ett hus mer än man tidigare trott. Det står klart sedan Booli
undersökt slutpriser och sett att hus med solceller säljs för i snitt 250 000 kronor mer.

– Det är jätteintressanta siffror som ytterligare bekräftar att solceller är ett bra val rent ekonomiskt. Köpare lockas av en lägre driftskostnad och möjligheten att tjäna och spara, men också av en mer hållbar livsstil, säger Jenny Bjuhr Berggren, Head of Commercial på solenergibolaget Svea Solar.

Läs mer om Svea Solar och solenergi för ditt hus

Booli undersöker löpande hur olika energiinvesteringar påverkar värdet på bostäder. Redan 2018 började de att undersöka solceller. Sedan dess har Booli sett hur solceller blivit alltmer attraktiva på bostadsmarknaden.

– I dag kan vi se att bostadsköparen har blivit mer benägen att betala extra för ett hus som har solceller. Det är stora skillnader jämfört med för några år sedan. 2020 fick säljaren knappt tillbaka sitt investerade kapital. Två år senare fick de tillbaka mer än det dubbla, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli.

Foto: Svea Solar
Med solceller höjs värdet på huset rejält, enligt nya siffror. Foto: Mickael Tannus, Svea Solar.

Analysens resultat är tydligt

Årets resultat visar att installation av solceller höjer värdet på ett hus med i genomsnitt 250 000 kronor. Undersökningen visar även att värdeökningen överstiger vad husägarna betalat för installationen, vilket i genomsnitt var 137 000 kronor, efter grönt skatteavdrag på 20 procent av kostnaden.

– Även om det handlar om en stor investering, så kan husägare som flyttar innan de har tjänat in investeringskostnaden i många fall glädjas åt ett högre försäljningspris, säger Christopher Madsen.

Räkna på ditt tak och se hur mycket du kan spara med solceller

Solceller gör ditt hus mer attraktivt inför en husförsäljning. Foto: Mickael Tannus, Svea Solar.

Allt fler väljer en solcellsanläggning med batteri

Svea Solar började installera solceller redan 2014 och har sedan dess gett över
20 000 hushåll i Sverige möjlighet att producera sin egen förnybara energi från solen. Jenny Bjuhr Berggren, Head of Commercial på solenergibolaget Svea Solar, berättar att en trend som de har sett under den senaste tiden är att allt fler väljer en solcellsanläggning med batteri.

– I dag väljer de flesta av våra kunder att lägga till batteri när de köper, eller leasar en solcellsanläggning. Förutom att du kan spara din egen el och sänka din elkostnad finns nya möjligheter att hyra ut kapacitet i ditt batteri för att balansera elnätet. Då får du en inkomst varje månad året runt, oavsett hur mycket el dina solceller producerar, säger hon.

Så kan du tjäna pengar genom att vara med och balansera elnätet

Om solcellsanalysen

Statistiken är framtagen genom att se hur Boolis statistiska värdering skiljer sig mellan hus med solceller och hus utan solceller.

Booli har tittat på 630 hus med solceller där försäljning har skett.

Datakällorna består av Boolis databas med information om bostäder, värderingar, objektsbeskrivningar på sålda fastigheter samt data på installerade solcellsanläggningar levererat av Energimyndigheten.

Datan består av alla försäljningar med tillhörande statistiska värderingar i Sverige mellan 2018-01-01 och 2023-06-08. Därefter matchas de försäljningarna till solcellsdatan.