Skip to content

Tips: Så kan du tjäna mer pengar på dina solceller

Booli

Foto: Mickael Tannus, Svea Solar

Med dagens solcellsanläggningar kan du både sänka din elkostnad och få en inkomst varje månad, oavsett om solen är uppe eller inte. Batterilagring och frekvensbalansering är det nya sättet att tjäna på solen och samtidigt göra nytta.

Batteriet är enkelt att installera och hjälper dig att optimera solenergianvändningen, säger Jenny Bjuhr Berggren, Head of Commercial på solenergibolaget Svea Solar.

Solceller är ett sätt att bli mindre känslig för svängande elpriser och producera förnybar el till dig själv och andra. På senare tid har ett nytt sätt att nyttja solens energi blivit mer och mer vanligt. Det handlar om solcellsbatteriet. 

– Tre av fyra som beställer solcellsanläggningar av oss nu väljer att lägga till ett batteri. Det är en enorm skillnad bara från något år sedan, säger Jenny Bjuhr Berggren, Head of Commercial på solenergibolaget Svea Solar.

Så kan du få ut mer av solceller med batteri

Skapa en extrainkomst

En förklaring är att solcellsbatterier har blivit smidigare, smartare och mer plånboksvänliga. En annan är det nya sättet att tjäna pengar genom att vara med och balansera elnätet. Kortfattat handlar det om att Svenska Kraftnät betalar ut ersättning till den som lånar ut sitt batteri, för att vid behov kunna dra bort el genom att ladda ditt batteri när det är överskott i elnätet. 

– Det har gjort kalkylen för att investera i solceller ännu mer lönsam. Utöver det du sparar och tjänar på din solel kan du nu få en extrainkomst varje månad genom att hjälpa elnätet, oavsett om det är soligt eller inte, säger Jenny Bjuhr Berggren och betonar:

– Ett extra generöst grönt skatteavdrag för just batteri hjälper också till. För den del av kostnaden som gäller batteriet kan du dra av hela 50 procent av kostnaden. 

Upptäck hur du kan tjäna pengar genom att vara med och balansera elnätet

Solceller höjer värdet på ditt hus. Foto: Mickael Tannus, Svea Solar

Solceller höjer värdet på din bostad

Redan innan balanseringstjänster slagit igenom stort är solceller ett rejält dragplåster på bostadsmarknaden. Sänkta driftskostnader och en mer hållbar livsstil lockar fler köpare och högre bud. Booli undersöker löpande hur solceller påverkar slutpriser på bostäder. De har märkt en ökning i sin senaste undersökning. 

– Årets resultat visar att installation av solceller höjer värdet på ett hus med i genomsnitt 250 000 kronor. Undersökningen visar även att värdeökningen överstiger investeringskostnaden, vilken i genomsnitt låg på 137 000 kronor, efter bidrag, säger Christopher Madsen, analytiker på Booli.

Läs mer om solceller för ditt hem eller få en kostnadsfri offert hos Svea Solar

Om solcellsanalysen

Statistiken är framtagen genom att se hur Boolis statistiska värdering skiljer sig mellan hus med solceller och hus utan solceller.

Booli har tittat på 630 hus med solceller där försäljning har skett.

Datakällorna består av Boolis databas med information om bostäder, värderingar, objektsbeskrivningar på sålda fastigheter samt data på installerade solcellsanläggningar levererat av Energimyndigheten.

Datan består av alla försäljningar med tillhörande statistiska värderingar i Sverige mellan 2018-01-01 och 2023-06-08. Därefter matchas de försäljningarna till solcellsdatan.