Skip to content

Spara energi? Här ger experterna sina bästa tips

Booli

Det är inte alla som vet att Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter. De erbjuder bland annat olika typer av elavtal, men även laddboxar och solceller. Här ger elbolagets experter sina bästa energitips.

Vintern 2022 fick många konsumenter en chock när elräkningen damp ner i brevlådan. Helt plötsligt var el det enda vi pratade om i fikarummet. Sedan dess har intresset för energifrågor ökat markant. Idag ser många hushåll över både sin förbrukning och sitt elavtal, men även olika lösningar som rör energieffektivisering.

– I ett vanligt hushåll är inomhusvärme och varmvatten det som brukar dra mest. Har du till exempel möjlighet att sänka inomhustemperaturen någon grad, dra ner på tiden i duschen eller hänga tvätten i stället för att torktumla, är det insatser som kan hjälpa till att spara energi, säger Julia Stenmark, säljledare på Skellefteå Kraft.

Om du dessutom har ett elavtal med timpris kan du styra din förbrukning mot de timmar då elen är billigare. Äger du din bostad kan du också investera långsiktigt, till exempel genom att installera solceller.

– Då kan du både täcka delar av din förbrukning med egenproducerad el som dessutom är 100 procent förnybar, och sälja överskottet vid de tillfällen du producerar mer än du förbrukar, säger Julia Stenmark.

Richard Lindström och Julia Stenmark, säljledare på Skellefteå Kraft

Vilket energiavtal är bäst?

Har du en elbil idag, eller funderar på att skaffa en, kan det vara skönt att ha en laddbox på uppfarten. En laddbox kan även öka värdet på ditt hus, och är även säkrare än att ladda bilen i ett vanligt eluttag. Men vilket elavtal är bäst just nu?

– Det beror på hur du förbrukar din el, och vilket utrymme du har i din ekonomi. Kortfattat brukar vi säga att ett fast elpris kan vara lite dyrare om du tecknar när priset är högt, men passar om du vill ha stenkoll på månadskostnaden, säger Richard Lindström, säljledare på Skellefteå Kraft.

Han berättar att ett rörligt elpris ofta blir billigare över tid, men kräver att du har utrymme i ekonomin de månader när elen är dyrare. Om du väljer ett timprisavtal behöver du följa prisutvecklingen noga – och styra din förbrukning till de timmar när elen är som billigast.

– Hos oss har alla kunder tillgång till den kostnadsfria tjänsten smart styrning. Genom att koppla upp dina smarta enheter, som till exempel elbilen eller laddboxen, styr tjänsten elanvändningen mot timmar när priset är som lägst. Om du är osäker på vilket avtal som passar dig bäst är du välkommen att höra av sig till oss, säger Richard Lindström.

Om Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Vi levererar energi till privatpersoner och företag över hela landet och vill bidra i omställningen till en mer hållbar samhällsutveckling. Därför säljer vi bara 100 % förnybar el och satsar så mycket vi kan på investeringar och forskning som bidrar till omställningen. Skellefteå Kraft är certifierade enligt Schysst elhandel, så att du som kund ska känna dig trygg i ditt val av leverantör.