Skip to content

Så mycket kostar en lägenhet vid din spårvagnshållplats

Karin Grundeus

Årets spårvagnskarta är här! Nu kan du enkelt ta reda på hur mycket en lägenhet kostar vid din närmaste spårvagnshållplats i Göteborg. Du kan också se var en lägenhet kostar som mest, eller hur prisnivåerna skiljer sig åt längs linjerna. Visste du till exempel att mellan den dyraste och billigaste hållplatsen skiljer det nästan 60 000 kronor per kvadratmeter?

Varje år undersöker vi på Booli hur lägenhetspriserna utvecklas runt varje hållplats i Göteborgs spårvagnstrafik. Medelpriset för varje hållplats baseras på bostäder som sålts inom en radie av en kilometer under de senaste 12 månaderna.

Hållplatser som sticker ut

Jämfört med föregående år har snittpriserna gått ned något vid majoriteten av hållplatserna, vilket går i linje med hur den generella prisbilden i landet har utvecklats under det senaste året. Men det finns vissa platser där kvadratmeterpriserna tvärtom har ökat jämfört med förra årets kartläggning.

Exempel på det är Scandinavium och Centralstationen där priserna i snitt har ökat med 11 procent. Även Opaltorget och Medicinaregatan ligger högt över förra årets mätning. 

För första gången på fyra år har förstaplatsen över hållplatsen med dyrast lägenhetspriser ändrats. Berzeliigatan har blivit omsprungen av grannhållplatsen Valand. I genomsnitt kostar en lägenhet vid Valand 74 405 kronor per kvadratmeter. Mest kvadratmeter för pengarna får man vid Teleskopgatan där snittpriset för en lägenhet är 15 922 kronor per kvadratmeter. 

Mellan den dyraste och billigaste hållplatsen, som båda ligger längs linje 7, skiljer det alltså nästan 60 000 kronor per kvadratmeter. En spårvagnsresa som tar 27 minuter skiljer med andra ord rätt mycket i pris för den som ska köpa lägenhet i Göteborg.

Här kan du läsa om hur snittpriserna i spårvagnskartan såg ut förra året.

🚋 3 dyraste hållplatserna

PlaceringHållplatsKvadratmeterpris
1Valand74 405
2Handelshögskolan73 070
3Berzeliigatan73 010

🚋 3 billigaste hållplatserna

PlaceringHållplatsKvadratmeterpris
1Teleskopgatan15 922
2Hjällbo16 798
3Önskevädersgatan21 119

🔎Klicka på kartan för att kunna zooma in:

Kvadratmeterpriserna bygger på slutpriseer som registrerats på Booli i närheten av hållplatserna mellan 23-04-15 och 24-04-15. En del hållplatser i kartan saknar priser. Det beror på att det inte sålts tillräckligt många bostadsrätter nära hållplatsen. Ofta beror det på att det mestadels finns hyresrätter eller villor i området.