Skip to content

Så mycket kostar en lägenhet vid din spårvagnshållplats

Karin Grundeus

Hur mycket kostar lägenheterna i snitt vid olika spårvagnsstopp i Göteborg? Var får du mest för pengarna? Och hur har priserna förändrats jämfört med tidigare toppår? För femte året i rad har vi kartlagt kvadratmeterpriserna vid varje spårvagnsstopp i Göteborg, sammanställd i den klassiska spårvagnskartan.

Likt tidigare år ligger Berzeliigatan i topp som hållplatsen med de dyraste bostadsrätterna i Göteborg. I snitt kostar en lägenhet vid Berzeliigatan 76 726 kronor per kvadratmeter. På andraplats kommer Vasaplatsen följt av Domkyrkan, vilka är hållplatser som tidigare år har legat längre ned i listan. 

Vid i princip alla hållplatser har kvadratmeterpriserna i genomsnitt gått ner jämfört med fjolårets kartläggning. Det är inte något konstigt eftersom att bostadspriserna har sjunkit sedan toppen under våren 2022.

Här har snittpriserna ökat

En av de få hållplatser där kvadratmeterpriserna tvärtom har ökat mot förra året är Domkyrkan, som ökat med hela 13 procent. Den har också klättrat från plats 42 i förra årets kartläggning till plats 3 i år.

Däremot har det inte sålts lika många lägenheter kring hållplatsen i år, vilket gör kvadratmeterpriset mer volatilt. I år verkar det exempelvis ha sålts en del exklusiva objekt runt Domkyrkan vilket drar upp genomsnittspriset vid hållplatsen. En annan plats där genomsnittet är högre i år mot förra året är runt hållplatsen Hammarkullen.

Skiljer 60 000 mellan dyraste och billigaste hållplatsen

Flest kvadratmeter för pengarna får du vid Teleskopgatan där en lägenhet i snitt kostar 16 768 kronor per kvadratmeter. Mellan Berzeliigatan och Teleskopgatan skiljer det nästan 60 000 kronor per kvadratmeter.

Det som sticker ut i årets kartläggning är att det har skett färre försäljningar. Det vi ser i Göteborg är samma trend som för resten av landet – bra bostäder med bra läge har fortsatt sålts bra, medan de med sämre läge och skick har drabbats hårdare av prissänkningar.

Här kan du läsa om hur snittpriserna i spårvagnskartan såg ut förra året.

🚋 3 dyraste hållplatserna

PlaceringHållplatsKvadratmeterpris
1.Berzeliigatan76 726
2.Vasaplatsen75 085
3.Domkyrkan74 187

🚋 3 billigaste hållplatserna

PlaceringHållplatsKvadratmeterpris
1.Teleskopgatan16 768
2.Hjällbo18 194
3.Mildvädersgatan21 367

🔎Klicka på kartan för att kunna zooma in:

Kvadratmeterpriserna bygger på försäljningar som skett i närheten av hållplatserna mellan 22-04-30 och 23-04-30. En del hållplatser i kartan saknar priser. Det beror på att det inte sålts tillräckligt många bostadsrätter nära hållplatsen. Ofta beror det på att det mestadels finns hyresrätter eller villor i området.