Skip to content

Ett solenergihus på en av jordens mörkaste platser

Booli

Att bygga en modern villa som är självförsörjande på solenergi är en sak, men att göra det på en plats där solen lyser med sin frånvaro under stora delar av året, är en helt annan. Skellefteå Kraft gillar utmaningar – och de är inte rädda för att experimentera för att skapa en trygg framtid för kommande generationer.

Zero Sun bevisar att solkraft, i kombination med rätt teknik, är en av nycklarna till framtidens hållbara energiförsörjning, säger chef Affärsinnovation på Skellefteå Kraft.

Sol, vind och vatten är förnybara energikällor. De är även en viktig del i omställningen till en hållbar energiproduktion. Det innovativa elbolaget Skellefteå Kraft har kunder över hela landet, men för dem innebär hållbarhet mycket mer än bara energi.

– Hållbarhet för oss handlar om att på bästa sätt bidra till en positiv samhällsutveckling. Därför erbjuder vi bara 100 procent förnybar el. Om du väljer Skellefteå Kraft kan du vara trygg i att du har gjort ett bra val, säger Fredrik Jonsson, chef Affärsinnovation på Skellefteå Kraft.

70 procent av Sveriges elproduktion från förnybara källor

Enligt de globala klimatmålen ska hela världens el drivas på förnybar energi senast 2050, men Sverige har sikte på att lyckas redan 2040. Idag kommer cirka 70 procent av all el som produceras runt om i landet från förnybara energikällor. Skellefteå Kraft vill vara med och driva utvecklingen framåt. Experimentet Zero Sun är bara ett av flera projekt som elbolaget varit drivande i.

– Vi söker konstant nya möjligheter för att vara en del av lösningen. Därför gillade vi idén kring att bygga ett självförsörjande solenergihus på en av jordens mörkaste platser, säger Fredrik Jonsson.

En vanlig, men ovanlig, villa i Skellefteå.

En ovanlig villa i Skellefteå

Det kanske ser ut som en vanlig villa, men huset vid Vitberget i Skellefteå är ingen vanlig bostad. Villan har ett energisystem där solceller, batteri, elektrolys, bergvärme, vätgas och bränslecellsdrift samspelar för att byggnaden ska klara energiförsörjningen på egen hand i det tuffa nordiska klimatet.

– Tack vare denna helhetslösning kan villan lagra solenergi under de ljusa årstiderna, för att sedan använda överskottet under de mörka månaderna. Med Zero Sun vill vi, och våra samarbetspartners, utforska möjligheterna med solenergin och göra tekniken bakom ännu mer effektiv, pålitlig och tillgänglig, säger Fredrik Jonsson.

Han berättar att med de erfarenheter som Skellefteå Kraft får genom experimentet kan de bidra till att lysa upp tillvaron för människor, företag och organisationer – även långt utanför Sveriges nordiska och soltörstande breddgrader.

Om Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Vi levererar energi till privatpersoner och företag över hela landet och vill bidra i omställningen till en mer hållbar samhällsutveckling. Därför säljer vi bara 100 % förnybar el och satsar så mycket vi kan på investeringar och forskning som bidrar till omställningen. Skellefteå Kraft är certifierade enligt Schysst elhandel, så att du som kund ska känna dig trygg i ditt val av leverantör.