Skip to content

Vad säger experterna om höstens bostadsmarknad?

Michaela Stany

Nu har halva året gått och bostadsmarknaden har varit minst sagt trögrörlig. Flera saker i både omvärlden och det ekonomiska läget i Sverige har påverkat marknaden. Men hur ser det egentligen ut inför hösten som kommer? Och vad ska man tänka på om man går i säljtankar? Här ger vår expertpanel sin bild av läget.

”Antalet objekt som är “snart till salu” har fortsatt öka under året och vi tror att trenden håller i sig under hösten.”

🎙Josephine Linghammar, bostadsexpert på Booli

”Antalet försäljningar har under 2023 varit lägre än det brukar vara ett vanligt år. En anledning till det är att många personer valt att skjuta på kommande flytt på grund av oro för bostadsmarknaden och ökade kostnader. Det har också fortsatt varit svårt för köpare och säljare att mötas på grund av sina olika prisförväntningar. Även om antalet försäljningar har varit lägre än vanligt så har antalet objekt som är “snart till salu” fortsatt öka under året och vi tror att trenden håller i sig under hösten.

Inför hösten kan vi hoppas på att antalet försäljningar kommer igång lite mer för att ge lite mer fart till marknaden. Som läget ser ut just nu finns dock få indikationer på om priserna kommer att gå upp eller ner. Istället pekar det mesta åt att priserna ligger stabilt under hösten. Under förutsättning att inget oväntat sker som påverkar marknaden.”

”Kunder har börjat acceptera ränteläget och alla behöver ju sälja och köpa förr eller senare, så vi ser ljust på framtiden och hösten.”

🎙Ali Mroveh, mäklare på Erik Olsson

“Marknaden har varit tuff för mäklarna – säljare haft väldigt höga förväntningar och köpare har inte kunnat möta dessa förväntningar. En bidragande faktor är striktare krav från banker vad gäller utlåning men även hårdare krav på att det ska vara väldigt bra föreningar, vilket har försvårat processen.

Generellt sett har levnadskostnaden för hushållen ökat, särskilt för barnfamiljer skulle jag vilja tro. Det är bland annat drivmedel, matpriser, elpriser och räntor som är märkbara i plånboken. Till skillnad från det såg ut under pandemin, då marknaden blommade och spekulanterna var både köpstarka och köpsugna. Resor och aktiviteter blev inställda, ”isoleringen” bidrog till att det prioriterades eller fanns utrymme i plånboken att investera i boendet.

Spekulanter har numera, av naturliga skäl, varit tveksamma på grund av ränteläget och varit mer avvaktande att köpa. Utbudet är därmed större vilket leder till att köpare har ett bättre förhandlingsläge.

Vi märker dock att riksbanken ändå kommit med lugna besked och relativt goda prognoser inför hösten, vilket lugnat potentiella köpare så att de kan veta ungefär vad de har kvar i plånboken för de som funderar på att flytta.

Vi ser dessutom en trend att kunder har börjat acceptera ränteläget och alla behöver ju sälja och köpa förr eller senare, så vi ser ljust på framtiden och hösten.

Normalt sett är ju marknaden något trögare över sommaren, för att sedan ta fart till hösten igen. Jag tror att 2024 kommer bli ett bättre år för oss som mäklare. Säljare har troligen sänkt förväntningarna, accepterat rådande marknadsläge och köparna släppt oron över inflationen, detta leder i sin tur vilket till fler lyckade affärer.”

Vad tror du om höstens marknad?