Skip to content

Tre saker du kan göra för att leva mer klimatsmart

Josephine Linghammar

Lev klimatsmart

Känner du igen dig i att du vill göra skillnad för klimatet men vet inte hur? Många vill, men tänker att ens egna vardagsbeslut inte spelar roll i det stora hela. Men det gör det. Tillsammans med företaget GoClimate har vi tagit fram tre enkla tips på saker du kan göra för att leva mer klimatsmart och på så sätt minska ditt klimatavtryck.

1. Se över ditt boende

Här finns oftast massor av saker att göra. Hitta ett hem som är energieffektivt, byt till grönt elavtal om du inte redan gjort det. Skaffa en värmepump eller bergvärme om du inte installerat sådana redan. Du kanske kan byta till bättre isolerade dörrar eller fönster? Eller varför inte skaffa solceller på taket? Om du bor i en lägenhet så kan du prata med din bostadsrättsförening eller hyresförening.

2. Semestra lokalt

Det behöver inte vara en pandemi för att hemestra i Sverige och vår unika natur. Tvärtom är det både bra och mer klimatvänligt. Sverige är fullt av fantastiska platser att upptäcka och njuta av. Utforska också vad som finns i ditt närområde, troligtvis finns det sevärdheter och naturparker som du annars bara gått förbi. Du kanske också har drömt om att odla där hemma, varför inte testa det nu på balkongen eller i trädgården?

3. Beräkna och klimatkompensera ditt klimatavtryck

För att kunna ta ansvar för ditt klimatavtryck är det bra att få koll på hur ditt klimatavtryck ser ut. På 1 minut kan du med hjälp av GoClimate räkna ut ditt årliga klimatavtryck. Om du sedan vill klimatkompensera för det, så kostar det oftast förvånansvärt lite. Det här är något du kan göra idag och något som har stor påverkan för relativt liten insats.

Tänk på att klimatkompensera i certifierade klimatprojekt som håller hög kvalitet. Vi rekommenderar att man tittar på alternativ från GoClimate som certifieras av strikta standarder, bland annat Gold Standard.

Vi hoppas att artikeln hjälpte dig och gav lite insikter om vad du kan göra där hemma.

GoClimate & Booli