Skip to content

Nu publicerar vi slutpriser för försäljningar underhand

Karin Grundeus

Lägenheter i Gamla Stan

På Booli har vi sedan länge samlat in och visat slutpriser, vi var till och med först med det i Sverige. Nu har vi tillsammans med vår systersajt Hittamäklare tagit nästa steg mot en mer transparent bostadsmarknad. Vi publicerar nu prisinformation även för objekt som inte har annonserats på den öppna marknaden, utan sålts underhand. Det är statistik som hittills har varit svår att hitta för dig som konsument.

Det är med hjälp av mäklares data som vi numera har möjlighet att presentera information om underhandsförsäljningar. I och med att många objekt säljs underhand är datan en viktig pusselbit i arbetet mot en mer transparent bostadsmarknad och för att få en helhetsbild av bostadsmarknaden i Sverige.

”Både för- och nackdelar med att sälja underhand”

Att sälja underhand innebär att mäklaren förmedlar en bostad utan att den någonsin når den öppna marknaden. Istället för att marknadsföra objektet på ett traditionellt sätt hittar mäklaren en köpare på annat vis. Vanligtvis finns köparen i mäklarens egna spekulantregister. Kristina Lissheim, mäklare på Alexander White Fastighetsmäkleri i Stockholm ser både för- och nackdelar med att sälja underhand.

– Det är en diskret process och som säljare slipper man ha öppna visningar med mycket folk och spring i bostaden. Det finns möjlighet att hitta en köpare som är beredd att lägga ett premiumpris och ofta är det en lite lugnare försäljningsprocess. Nackdelen är att du inte exponerar den för lika många potentiella köpare och att det därmed kan vara svårare för mäklaren att hitta ”rätt köpare”, säger Kristina Lissheim.

Varför är den här statistiken viktig?

Att få in data om underhandsförsäljningar är viktigt för att få en så komplett bild som möjligt över bostadsmarknaden och hur den utvecklas. Det är även information som länge har efterfrågats av både mäklare och våra användare.

Exakt hur underhandsmarknaden har utvecklats över tid är svårt att veta eftersom statistiken inte har funnits tillgänglig förrän nu. Förhoppningen med att släppa prisstatistik för underhandsförsäljningar, som tidigare inte har varit möjlig att få tag på, är därför att ge ännu mer kunskap för att ta rätt beslut på bostadsmarknaden.

Underhandsförsäljningarna visas som slutpriser på Booli och på mäklares profilsidor på Hittamäklare.