Skip to content

Tips: Så ligger du steget före andra bostadsköpare

Booli

Just nu sker en stor förändring på bostadsmarknaden i Sverige. Antalet objekt som ofta marknadsförs utanför de traditionella annonsplatserna, även kallat snart till salu eller liknande begrepp, ökar stadigt. Samtidigt är det inte alla bostadsköpare som vet hur stor mängd objekt det faktiskt handlar om. 

Eftersom Booli i grunden är en söktjänst kan vi visa bostäder från mäklarna, oavsett om de marknadsförs som till salu – eller snart till salu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli. 

Det är inte alltid enkelt att navigera sig på bostadsmarknaden som köpare. Först måste man hitta ett objekt som är intressant och sedan är det dags för budgivning. Det kan dessutom vara många känslor inblandade om det skulle visa sig att ens lånelöfte inte räcker hela vägen fram. Förutom de bostäder som är till salu finns det även ett mindre uppmärksammat segment som går under namnet; snart till salu. 

Ett fenomen – många olika namn

– Vi har valt att benämna bostäderna som snart till salu, men dessa bostäder förekommer under många olika namn. Även om det kan låta som att bostäderna kommer att bli till salu i ett senare skede, så är en stor del av bostäderna redan nu till salu vid rätt pris, eller till rätt köpare, säger Karin Grundeus.

Men hur hittar man bostäderna som ligger ute som snart till salu? Det är inte så svårt som många tror. Problemet är att många köpare inte vet vart de ska börja leta – eller att snart till salu-bostäder är ett alternativ. 

– Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder snart till salu eftersom många endast visas på mäklarens egna hemsidor. En stor del av dessa når aldrig bostadssajterna. Det gör att många riskerar att missa ungefär hälften av bostäderna i det totala utbudet. På Booli kan du både se bostäder som ligger ute som till salu och som snart till salu, säger Karin Grundeus.

Booli samlar Sveriges största utbud av bostäder till salu och snart till salu – enklare kan det inte bli

Det är fler lägenheter än villor som läggs ut som snart till salu och lägenheterna ligger ute längre tid än villorna. Fenomenet är störst i storstäderna och tusentals bostäder säljs redan när de ligger som snart till salu.

– När du gör en sökning på Booli syns även snart till salu-utbudet. Du ska aldrig vänta in att dessa bostäder officiellt blir till salu. Hör av dig till mäklaren direkt om du är intresserad. På så sätt ligger du steget före andra bostadsletare som inte har koll på snart till salu-utbudet, säger Karin Grundeus.