Skip to content

Hackdagar på Booli

Olof Sjöbergh

Hackveckan i full gång

Nu i dagarna har vi kört hackdagar på Booli. Ett initiativ som startats av utvecklare för många år sedan och som vi fortsatt med i olika former genom åren. Det har varit ett lyckat sätt för oss att få fram nya idéer, vara mer kreativa och dessutom ha roligt tillsammans.

Vad menar vi då med hack? Ett hack är något som inte är planerat, en idé driven av personen eller personerna själva som bygger det. Det kan vara en ny produkt, en ny feature, ett test med ett nytt bibliotek eller att städa undan irriterande teknisk skuld. Det finns inga krav på det ska leda till något speciellt resultat. Även om många saker som gjorts på våra hackdagar har hittat ut i våra produkter på olika sätt, som t.ex. Boolis bostadsvärderingar som hade sin start som ett hack. Det är också ett bra tillfälle att samarbeta med någon från ett annat team som man kanske inte jobbar så ofta med annars.

Ett tag körde vi ett koncept vi kallade fredagshack. D vi körde en gemensam lunch tillsammans varannan fredag och sen hackade på eftermiddagen. Efter att ha kört det ett tag så kände vi att en eftermiddag blev lite kort och varannan vecka var lite ofta. Sedan ungefär ett år tillbaka så har vi ändrat till hackdagar eller hackvecka där vi kör tisdag till torsdag ungefär en gång i kvartalet istället. Då blir det lite mer fokuserad och längre tid vilket har lett till lite andra och mer ambitiösa hack jämfört med tidigare. På torsdagen avslutar vi med en gemensam stund för demo och där man delar med sig av lärdomar från hacken.

Några utvecklare på Booli under hackdagarna
Fokuserat hackande på kontoret!

Vad blev det för hack de här dagarna?

Här är ett litet axplock:

  • Ett gäng har testat sig på att skicka data genom Kafka för att koppla ihop och hålla två system i synk. Det kom faktiskt ut i produktion också.
  • Ett annat gäng har testat sig på att livestreama video. Kanske skulle det kunna vara något för Booli i framtiden, t.ex. för att hjälpa mäklare att hålla digitala visningar?
  • Det blev ett par olika prototyper på hur en tidslinje för hur en annonshistorik på Booli skulle kunna se ut.
  • Vi hann också med en popup med väderinformation i kartan i vår Android-app.
  • Det tittades på om vi kan använda NLP för att hitta likheter i beskrivningarna som mäklarna skriver. Och vi har lärt oss mer om hur man kan använda en GPU i AWS för att göra det snabbt.
  • Ett projekt började skrivas om från javascript till typescript.
  • En splash screen till vår iOS-app som nog kommer med i en kommande release.
  • Också i iOS-appen blev det ett banner med info om grönt bolån.
  • Det blev ett test av shareplay på iOS för att se hur man skulle kunna använda det för att söka bostad tillsammans.
  • På en tidigare hackvecka blev det en bildklassificerare som kunde klassificera om en bild var en planlösning eller inte. Den har nu utvecklats vidare så att den kan klassificera även t.ex. kartor och exteriörbilder.

Gillar du Booli? Kolla in våra karriärsidor, som vi har gemensamt med SBAB, för att se vilka tjänster vi söker just nu. Det går också bra att skicka in en spontanansökan.