Skip to content

Guide: Vad innebär de olika bostadstyperna egentligen?

Karin Grundeus

Många vet säkert vad skillnaden är mellan en bostadsrätt och ett fritidshus eller vad en tomt är för något. Men vad innebär egentligen de olika bostadstyperna och vad exakt definierar en gård? Vad skiljer ett radhus från ett kedjehus? Och vad räknas in i en fastighet? Det kommer du kunna svaret på efter den här enkla guiden.

De olika bostadtyperna

Lägenhet

En lägenhet är en bostad i ett flerbostadshus. En lägenhet kan du köpa som en bostadsrätt, äganderätt eller hyra som hyresrätt. För bostadsrätter och hyresrätter upplåtes lägenheten åt den som ska bo i den. Det betyder alltså att den som köper en bostadsrätt inte äger själva lägenheten, utan du betalar för rätten att använda lägenheten. Om du däremot köper en lägenhet med äganderätt så äger du bostaden på samma sätt som ett hus med lagfart.


Villa

En villa är ett friliggande småhus som är byggt för en familj. En enfamiljsvilla har oftast en eller två våningar ovanför mark, det är även vanligt att villor har en källare och/eller en vind samt en trädgård.


Hus

Ett hus är ett samlingsnamn för: en villa, ett parhus, ett radhus, ett kedjehus, en gård eller ett fritidshus.


Radhus, Kedjehus, Parhus

Radhus är bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna. Det var framförallt under 1950-talet som radhusbyggandet tog fart i Sverige, främst för att de var så yteffektiva när städerna expanderade.

Stadsradhus är bostadshus som är som radhus men byggda mer på höjden och för att passa in i stadsmiljö. Ofta finns flerbostadshus i området. Stadsradhusen är ofta byggda i tegel för att passa in i stadsbilden.

Kedjehus är en typ av radhus där byggnaderna är sammanlänkande, men där sammankopplingen består i en mindre tillbyggnad mellan husen som till exempel ett garage.

Ett parhus är ett småhus tänkt för två hushåll. Planlösningen i de båda delarna är oftast symmetrisk och spegelvänd, och det finns normalt inga invändiga dörrar mellan bostäderna. De båda hushållen har separata ingångar (till skillnad från ett flerbostadshus som normalt sett har en gemensam ingång för flera olika bostäder).


Fritidshus

Ett fritidshus är ett hus som du använder som tillfällig bostad under fritiden och semestern. Huset kan vara ett enkelt torp eller en kolonistuga utan bekvämligheter, men också en grosshandlarvilla i skärgården med full komfort. Ett fritidshus kan kallas för många olika saker, blanda annat torp, stuga, sommarhus, sommarvilla, weekendhus, landställe, lantställe, fjällstuga och ibland även för sportstuga! Definitionen fritidshus är idag upp till mäklaren eller ägaren, det finns inte längre någon officiell definition (typkod) enligt Lantmäteriet.


Gård

En gård är normalt sett en samling byggnader som är eller har varit mittpunkten för en jordbruksenhet och som bebos av en familj. Gårdar ligger oftast på landsbygden och inte i städer. Det hus som är huvudbostaden på en gård kallas för boningshuset.

På en gård finns oftast en mängd olika byggnader som inte är tänkta att bo i, utan användas som t.ex. lager, utrymme för djurhållning, m.m. Dessa byggnader kallas för ekonomibyggnader.


Tomt

En tomt är ett område mark som är bebyggt, eller är tänkt att bebyggas. En tomt bildas genom att man avstyckar en fastighet (förklaring finns lite längre ned). När man talar om tomter nära vatten finns ett antal begrepp som är bra att känna till:

En sjötomt går ända ner till vattnet. Ägaren har rätt att hindra tillträde för allmänheten vid stranden inom tomtgränsen.

En strandtomt sträcker sig nästan ända ner till vattnet men allmänheten har tillträde till strandremsan närmast vattnet.

Bland mäklare förekommer dessutom följande två begrepp: Sjönära innebär att man från den del av tomten som ligger närmast vattnet har promenadavstånd till vattnet. Sjöglimt innebär att man på den del av tomten som ligger närmast vattnet under vissa förhållanden kan se vattnet.

Vad är en gård, radhus, parhus, kedjehus?

Andra definitioner

Bostadsrätt
Boendeformen bostadsrätt innebär att man är medlem i en bostadsrättsförening och att man köpt rätten att nyttja en bostadslägenhet. I en bostadsrätt äger man alltså egentligen inte lägenheten utan bara rätten att nyttja den. Den som har en bostadsrätt äger en andel i en bostadsrättsförening. Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten och medlemmarna i bostadsrättsföreningen ansvarar tillsammans för fastigheten. En bostadsrätt är oftast en lägenhet i ett flerfamiljshus. Men det finns även villor, parhus, radhus och kedjehus som är bostadsrätter.

Att bo i bostadsrätt medför både rättigheter och skyldigheter. Alla i bostadsrättsföreningen har rätt att vara med och bestämma. Varje hushåll har en röst och är med och fattar beslut om val av styrelse samt annat som tas upp på den årliga föreningsstämman. Varje medlem i en bostadsrättsförening har också rätt att använda de gemensamma utrymmen som ingår i fastigheten.

Den som har en bostadsrätt har också skyldigheter. I de allra flesta fall ska varje bostadsrättsinnehavare betala en månadsavgift till föreningen. Som medlem i en bostadsrättsförening har man ansvar för att vårda sin lägenhet och gemensamma utrymmen.


Fastighet
Många tror att en fastighet är en byggnad men egentligen är det ett mark- eller vattenområde. En fastighet är en fast egendom och till det kan man sedan ha fastighetstillbehör vilket exempelvis kan vara byggnader, anläggningar eller växtlighet.

Ska du sälja din bostad?

Vår systersajt Hittamäklare vet allt om att välja mäklare och hjälper dig att jämföra mäklare i ditt område. Bland annat kan du se topplistor, statistik över mäklarnas bostadsförsäljningar och betyg från tidigare kunder.