Alla samlingar
Boendekostnadskalkyl
Hur fungerar kalkylen på Booli?
Hur fungerar kalkylen på Booli?
Maja Henriksson avatar
Skrivet av Maja Henriksson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Med kalkylen på Booli kan du räkna på vad månadskostnaden för just den bostaden skulle kunna bli för dig.

Du kan själv justera hur stor kontantinsats du har, laborera med ränta och fylla i månadsinkomst, dra i reglaget för att öka eller minska värdena.
​ 
 I Boendekostnad ingår:

  • Driftskostnad

  • Avgift (för bostadsrätter)

  • Aktuell ränta vid belåning (max belåning 85%) ink ränteavdrag. I kalkylen används SBAB:s listräntor. Här kan du läsa mer om SBAB:s räntor.

  • Amortering (2% vid 70% belåningsgrad, 1% vid 50% belåningsgrad samt 1% extra amortering vid belåning över 4,5 gånger hushållets årsinkomst)

  • Fastighetsavgift för villor

Anledningen till att bruttomånadsinkomst (månadsinkomst före skatt) ska anges är att det behövs för att kunna beräkna det skärpta amorteringskravet som började gälla 1 mars 2018. Tänk på att om du har fler lån så ska även dessa räknas in i kalkylen. Gå vidare till SBAB för att göra en fullständig uträkning.

Om mäklaren har angett driftskostnad i annonsen så är denna inräknad i boendekostnaden. Om ingen driftskostnad finns angiven så används en schablonkostnad. För villor och fritidshus anges då en driftskostnad på 6000kr/mån och för lägenheter 1000 kr/mån.

Vanligtvis så brukar följande kostnader ingå för villor och fritidshus: Vatten/avlopp, uppvärmning, hemförsäkring, el och sophämtning.

För bostadsrätt är det ofta el och hemförsäkring med bostadsrättstillägg.


Är du osäker på vad som ingår så kan du prata med mäklaren om vad som är inkluderat.
​ 
I samband med kalkylen så presenteras även en direktlänk till en bolånekalkyl hos SBAB. Klicka vidare för att göra ytterligare beräkningar.
​ 
Kalkylen är till för att du ska få en tydligare bild över av vad boendet kan komma att kosta.

Fick du svar på din fråga?