Hoppa till huvudinnehåll
Hur fungerar kalkylen på Booli?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Med kalkylen på Booli kan du räkna på vad månadskostnaden för just den bostaden skulle kunna bli för dig.

Du kan själv justera hur stor kontantinsats du har, laborera med ränta och fylla i månadsinkomst, dra i reglaget för att öka eller minska värdena.

Boendekostnad


Kalkylen räknar ut en blivande månadskostnad med hjälp av följande information:

  • Driftskostnad

  • Avgift (för bostadsrätter)

  • Aktuell ränta vid belåning (max belåning 85%) ink ränteavdrag. I kalkylen används SBAB:s listräntor. Här kan du läsa mer om SBAB:s räntor.

  • Amortering (2% vid 70% belåningsgrad, 1% vid 50% belåningsgrad samt 1% extra amortering vid belåning över 4,5 gånger hushållets årsinkomst)

  • Fastighetsavgift för villor

Notera att kalkylatorn visar månadskostnad efter ränteavdrag.

Anledningen till att bruttomånadsinkomst (månadsinkomst före skatt) ska anges är att det behövs för att kunna beräkna det skärpta amorteringskravet som började gälla 1 mars 2018. Tänk på att om du har fler lån så ska även dessa räknas in i kalkylen. Gå vidare till SBAB för att göra en fullständig uträkning.

Driftkostnad på Booli

Om mäklaren har angett driftskostnad i annonsen så är denna inräknad i månadskostnaden. Om ingen driftskostnad finns angiven så använder Booli en schablonkostnad. För villor och fritidshus anges då en driftskostnad på 6000kr/mån och för lägenheter 1000 kr/mån.

Driftkostnaden kan innehålla olika kostnader

Vad som ingår i driftkostnaden varierar beroende på vilka kostnader som finns till för en bostad. Följande kostnader kan ingå för villor och fritidshus: Vatten/avlopp, uppvärmning, samfällighetsavgift, sotning och sophämtning.

För bostadsrätt kan det vara el och hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Även värme och vatten kan räknas in om det inte ingår i avgiften.


Är du osäker på vad som ingår så kan du prata med mäklaren om vad som är inkluderat i just den bostad du tittar på.

Jämför med din nuvarande bostad

Du har även möjlighet att jämföra din nuvarande boendekostnad med de bostäder du tittar på. Fyll i dina uppgifter så kan du jämföra bostäderna. Kalkylatorn kommer ihåg dina uppgifter när du tittar på nästa bostad.


I samband med kalkylen så presenteras även en direktlänk till en bolånekalkyl hos SBAB. Klicka vidare för att göra ytterligare beräkningar.
​ 
Kalkylen är till för att du ska få en tydligare bild över av vad boendet kan komma att kosta.Fick du svar på din fråga?