Alla samlingar
Boendekostnadskalkyl
Hur beräknas boendekostnad?
Hur beräknas boendekostnad?
Maja Henriksson avatar
Skrivet av Maja Henriksson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Boendekostnad från Booli.se är en beräkning som sammanfattar de olika kostnaderna och amorteringar (avbetalningar av lånet) som är förknippade med bostaden inklusive belåning per månad. Du kan själv justera hur stor kontantinsats du har, laborera med ränta och fylla i månadsinkomst, dra i reglaget för att öka eller minska värdena.
​ 
 I Boendekostnad ingår:

  • Driftskostnad

  • Avgift (för bostadsrätter)

  • Aktuell ränta vid belåning (max belåning 85%) ink ränteavdrag

  • Amortering (2% vid 70% belåningsgrad, 1% vid 50% belåningsgrad samt 1% extra amortering vid belåning över 4,5 gånger hushållets årsinkomst)

  • Fastighetsavgift för villor

Anledningen till att bruttomånadsinkomst (månadsinkomst före skatt) ska anges är att det behövs för att kunna beräkna det skärpta amorteringskravet som började gälla 1 mars 2018. Tänk på att om du har fler lån så ska även dessa räknas in i kalkylen. Gå vidare till SBAB för att göra en fullständig uträkning.

Om mäklaren har angett driftskostnad i annonsen så är denna inräknad i boendekostnaden. Om ingen driftskostnad finns angiven så används för villor och fritidshus en driftskostnad på 4000kr/mån och för lägenheter 750 kr/mån.
​ 
I samband med Boendekostnad så presenteras även en direktlänk till kalkyl hos SBAB. Klicka vidare för att göra ytterligare beräkningar.
​ 
Boendekostnad är till för att du ska få en tydlig bild över av vad boendet kan komma att kosta.

Fick du svar på din fråga?