Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarOm slutpriser på Booli
Vad är skillnaden mellan slutpris, lagfart och sista bud?
Vad är skillnaden mellan slutpris, lagfart och sista bud?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Slutpris

Mäklare rapporterar in slutpriser direkt till Booli. Även säljare och köpare kan rapportera in. Slutpriset markeras då som Slutpris på Booli. 

Lagfart

Sedan 2008 har vi publicerat lagfarter från Lantmäteriet. Varje gång en villa, fritidshus eller tomt byter ägare så måste en lagfart registreras. Lagfarten innehåller bland annat uppgifter boarea, tomtarea och köpeskilling (försäljningspris). I regel så tar det drygt 3 månader efter en försäljning innan lagfarten är klar och skickas till Booli. Slutpriser som baseras på en lagfart markeras därför som Lagfart.

Sista bud

Eftersom det inte finns ett offentligt register över slutpriser för bostadsrätter har vi utöver verifierade slutpriser ett annat sätt att få in information på. Det gör vi genom att också samla in det sista budet i budgivningen, när mäklaren plockar bort en annons. Annonsen markeras därför som Sista bud.

Det sista budet i en budgivning ger en tydlig indikation på vad slutpriset troligtvis är, eftersom det sista budet i 95% av fallen är samma sak som slutpris. Detta behöver dock inte vara det slutgiltiga priset som köparen och säljaren kom överens om. Ibland registreras aldrig det sista avgörande budet och ibland kan köpare och säljare komma överens om ett nytt lägre pris innan de skriver kontraktet. Ifall du är delaktig i en försäljning och ser att vi har registrerat ett felaktigt sista bud är du varmt välkommen att kontakta oss på support@booli.se så rättar vi till uppgifterna direkt.


Vill du sälja din bostad?

Med hjälp av Hittamäklares kostnadsfria matchningstjänst blir du matchad med de bästa mäklarna i ditt område som finns tillgängliga för att sälja din bostad just nu. Kom igång här!

Fick du svar på din fråga?