Alla samlingar
Boolis värderingar
Varför väljs just de här referensobjekten ut i min värdering?
Varför väljs just de här referensobjekten ut i min värdering?
Maja Henriksson avatar
Skrivet av Maja Henriksson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Boolis värderingar är statistiska och bygger på tidigare slutpriser i området och de uppgifter vi vet om bostaden. Värderingen genereras sen fram automatiskt i vår värderingsmotor. Därför har vi svårt att svara på varför inte vissa försäljningar är med i underlaget – de utvalda objekten har helt enkelt valts för att databasen ansåg dem som mest lika.

Vi går främst på parametrar om bo-och biarea, taxeringsvärde, byggår, avgift osv. Det kan göra att bostäder som ser lika ut kan ha olika taxeringsvärden, biareor, avgift osv och betyder att två liknande bostäder bredvid varandra kan ha olika referensobjekt. Det kan också vara så att vi inte vet tillräckligt mycket om andra bostäder som vi vet om din, eftersom du har kompletterat med information i värderingsformuläret, vilket gör att andra referensobjekt väljs ut.

En ytterligare faktor skulle också kunna vara att Booli inte har fått in slutpriser från vissa försäljningar än, vilket gör att vi inte har dem i våra system och därmed inte kan grunda en värdering på dem.

Fick du svar på din fråga?