Hoppa till huvudinnehåll
Alla samlingarVärderingsmejlet
Det här baseras värderingen på
Det här baseras värderingen på

Här kan du läsa om hur Boolis värderingsmotor har genererat fram din statistiska värdering

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Boolis statistiska värderingar bygger på den information du fyllde i om bostaden i värderingsformuläret*.

Därefter jämförs uppgifterna med liknande referensförsäljningar i området. 

Precisionen baseras i huvudsak på tre faktorer:

  • Hur mycket information vi har om bostaden.

    • Exempelvis boarea, tomtstorlek, antal rum, våningsplan, hiss m.m.

  • Tidigare liknande försäljningar. Ju fler liknande bostäder (liknande storlek, samma våningsplan etc.) som sålts nyligen i området desto högre precision.

  • Priset på referensförsäljningar. Ju jämnare prisnivå det är i området desto högre precision på värdeindikationen. Om priserna skiljer sig mycket i området blir precisionen lägre.

Eftersom Boolis värderingar är statistiska är de tänkta som en indikation på bostadens värde. De kan med andra ord inte ersätta en värdering som är gjord av en utbildad mäklare, utan snarare ses som ett komplement. 

*Boolis värderingar är enbart statistiska och beräknas baserat på tillgänglig information om bostaden, så som dess läge, bo- och biarea, taxeringsvärde, avgift och byggår jämfört med tidigare försäljningar av liknande objekt i närområdet. Flertalet faktorer kan försvåra den statistiska värderingen, exempelvis om bostaden ligger i ett område med få tidigare försäljningar eller om den värderade bostadens skick i allt för stor utsträckning skiljer sig från andra bostäder.


Det statistiska värdet ska betraktas som en värdeindikation och för en mer exakt värdering uppmanas du att kontakta en fastighetsmäklare eller auktoriserad värderare. Banker eller bostadsinstitut kommer att göra en egen självständig värdering i samband med kreditgivning.

Fick du svar på din fråga?