Att välja mäklare

Planerar du att sälja ditt hus eller din lägenhet?

Funderar du på om du ska anlita en fastighetsmäklare eller sälja själv? Eller har du kanske bestämt dig för att anlita mäklare men vet inte vem du ska välja?

Att anlita mäklare är ett viktigt beslut – och för många inte alldeles lätt. Här har vi försökt sammanfatta ett antal råd och tips inför ditt beslut, oavsett om du ska anlita mäklare i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan del av landet.

Välj mäklare på nätet Ett sätt som underlättar för dig som vill anlita en mäklare är att jämföra anbud från flera olika mäklare. Detta kan du göra på nätet i tre enkla steg:

 1. Registrera din bostad - En kort beskrivning räcker.
 2. Vi presenterar vårt urval - Mäklarna ringer upp och presenterar sig
 3. Jämför och anlita - Välj ut ett par mäklare att träffa, jämför dem och välj den bästa för dig!

Välj mäklare på ett smart sätt »

Att tänka på vid val av mäklare Även om du inte använder dig av vår jämförelsetjänst så finns det flera saker som kan vara värt att tänka på om du anlitar en mäklare.

 1. Tänk noga igenom vad du vill ha hjälp med av en mäklare när du säljer din bostad. Vill du ha hjälp med ”allt” – från marknadsföring, visningar och buddiskussioner, till alla legala frågor? Eller kan du tänka dig att göra en del av arbetet själv?
 2. Leta efter mäklarfirmor som gjort affärer i ditt område. Kolla upp den enskilde mäklarens tidigare erfarenhet av att sälja liknande bostäder och av att sälja i ert område.
 3. Kolla igenom marknadsföringen av de bostader mäklaren säljer just nu. I vilka kanaler visar mäklaren annonsen? Tycker du om sättet mäklaren beskriver bostäderna på – skulle du själv bli intresserad om du var en potentiell köpare?
 4. När du kontaktar en mäklare du tycker verkar intressant: Be mäklaren förklara i detalj hur denne skulle marknadsföra din bostad för att få så många och så ”rätt” potentiella köpare som möjligt till visningarna. Har t ex mäklaren koll på vilka söktjänster för bostäder som finns på nätet? Vad gör mäklaren för att exponera sina kunders bostäder på bästa sätt hos bostadstjänsterna?
 5. Läs referenser från tidigare försäljningar av mäklaren.
 6. Hur vill mäklaren ta betalt för försäljningsuppdraget? Om mäklaren har en trappa, med olika procentsatser vid olika försäljningspriser – ställ gärna upp några olika utfall i avslutspris och se vad arvodet hamnar på.
 7. Har mäklaren ett register av möjliga köpare till just din bostad, som kommer att kontaktas? Hur många är de?
 8. Verkar mäklaren vara en person du kan trivas att samarbeta med? För ett samarbete är just vad det handlar om. Under några intensiva veckor kommer du att ha mycket kontakt med mäklaren och personkemin mellan er är en viktig faktor.
 9. Är mäklaren registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden? På sajten Hittamäklare.se finns endast registrerade mäklare med.

Fler informationskällor om du vill läsa mer om att välja mäklare: